Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Az e-közbeszerzés 2005-ben működhet

2003.11.13. 10:40
A parlament előtt lévő új közbeszerzési törvény számos terület szabályozását a kormány hatáskörébe utalja. Így külön rendelet készül a központosított és az elektronikus közbeszerzésről. A kormány október 31-i határozata szerint ezeket a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH), az informatikai és hírközlési, valamint az igazságügyi tárcának - a Közbeszerzések Tanácsával együttműködve - 2004. január 15-ig kell elkészítenie.
Jelenleg a MeH Baja Ferenc vezette informatikai államtitkárságához tartozik az elektronikus közbeszerzési rendszer megvalósítása. A tervek szerint a kiépítést elsőként a központosított közbeszerzést intéző Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) beszerzéseinek informatikai támogatásával kellene kezdeni. (Ez a jelenleg papíralapú ügyintézés és az intézmények megrendeléseinek elektronikussá tételét jelentené.) Az e-közbeszerzés gazdája így az MKGI lehetne, de mivel a rendszer működtetése koncessziós jog, ezért vagy kijelölik a szervezetet, vagy pályázatot írnak ki a feladatra.

Az Európai Unió államaiban és Magyarországgal szomszédos országokban is van már elektronikus piactér. Ezekben az országokban megoldott a hirdetmények közzététele és az ajánlatok benyújtása elektronikusan, az e-aláírás elfogadásával azonban még gondok vannak.

Az már biztosnak tűnik, hogy az előző kormány idején az e-közbeszerzés megvalósítására kijelölt Magyar Posta Rt. rendszere nem használható, s a MeH nem tart igény a társaság saját, összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékű fejlesztésére, amelyet egyébként a Posta 4,5 milliárdért ajánlott megvételre. Az új fejlesztésekre és az infrastruktúra kiépítésére újabb milliárdos nagyságrendű összegeket kell költeni, ám erre még nincs megfelelő forrás. A kormányrendeletek, valamint az EU e-irányelvének megalkotása lendületet adhat a fejlesztéseknek, ám a megvalósítás 2005-nél előbb nem várható.