Ágnes
-1 °C
2 °C

Hatályos az elektronikus aláírás

2001.09.03. 17:28
Szeptember elsejével életbe lépett az elektronikus aláírásról szóló törvény, melynek végrehajtási rendeletei várhatóan a héten jelennek meg a Magyar Közlönyben. Ezzel megszületett a hazai elektronikus kereskedelem jogi háttere, napokon belül megkezdhetik működésüket az aláírás-hitelesítő cégek. A hitelesítésszolgáltatókat nyilvántartó Hírközlési Felügyelethez információink szerint már be is adta regisztrációs kérelmét az első cég.
Néhány napot késik az elektronikus aláírásról szóló törvény végrehajtási rendelete, mivel a szöveg nem került be az augusztus 31-i Magyar Közlönybe, várhatóan azonban még a héten megjelenik. A törvény értelmében a hitelesítésszolgáltató cégeket a Hírközlési Főfelügyelet veszi nyilvántartásba. A minősített aláírásokat hitelesítő szolgáltatóknak 30 nappal működésük előtt kell bejelentést tenniük, tevékenységüket pedig csak akkor kezdhetik meg, ha a HíF felvette őket a nyilvántartásba. A HíF rendszeresen ellenőrzi a szolgáltatók működését, ha szabálytalanságra bukkannak, a figyelmeztetésen túl pénzbüntetést is kiszabhatnak a szolgáltatóra, visszavonathatják az általa kiadott tanúsítványokat, sőt igazán súlyos esetben törölhetik is a nyilvántartásból.

Hitelesítésbe kezd a Matáv

Csak a végrehajtási rendeletek megjelenését várja a Matáv, mely e-Szigno néven kíván nagy üzleti ügyfelek számára minősített elektronikus aláírásokat hitelesítő szolgáltatást nyújtani. A cég termékportfólió csoportvezetője, Szabóné Stark Judit kérdésünkre elmondta, hogy a szolgáltatás napokon belül indulhat. A kulcsrakész megoldás implementációja 8-12 hetet vesz igénybe, így a 30 napos regisztrációs időtartam nem hátráltatja a szolgáltatás bevezetését.

Regisztrációját kérte a NetLock Kft.

Hazánkban már öt éve működik a hitelesítésszolgáltatással foglalkozó NetLock Kft., mely most beadta fokozott biztonságú hitelesítésszolgáltatás iránti regisztrációs kérelmét a HIF-hez - tudtuk meg Rózsahegyi Zsolttól, a cég ügyvezető igazgatójától. A cég eddig az Ernst&Young által auditált módszerrel dolgozott, most pedig a törvényhez igazította szolgáltatásait. Míg a cég eddigi tanúsítvány kiadási eljárásai nem fognak megváltozni, a törvény rendelkezései alapján azonban különválasztották a titkosító- és a digitális aláíró tanúsítvány típusokat. Ezeket már e héten külön tudják ügyfeleik megrendelni - mondta el kérdésünkre Rózsahegyi Zsolt.

Háromszintű biztonság

A törvény három típusú elektronikus aláírást különböztet meg. Egyszerű elektronikus aláírás (amelyet egy elektronikus szöveg alatt helyeznek el, az csak általános bizonyító érvénnyel bír, s a bíróság sem köteles elfogadni), fokozott biztonságú elektronikus aláírás (ez alkalmas az aláíró azonosítására, mivel csak hozzá köthető), s harmadik típusként a minősített elektronikus aláírás. Ez utóbbit a Hírközlési Főfelügyelet által nyilvántartásba vett hitelesítési szolgáltató minősíti, így bizonyíthatóan igazoló erejű.

Nem lesz automatikus az elektronikus ügyintézés

Az elektronikus aláírásról szóló törvény nem teszi automatikussá az elektronikus ügyintézést. Ahhoz ugyanis, hogy az elektronikus ügyintézés megvalósuljon, az eljárástípusról szóló törvénynek is rendelkeznie kell. Az önkormányzatok esetében újabb kitétel, hogy maguknak az önkormányzatoknak rendeletben kell kimondaniuk, miszerint illetékességi területükön használható az elektronikus aláírás.