Alfréd
-2 °C
2 °C

Online jogi tanácsadás

2001.04.26. 18:18
Kapcsolódók (2)
Nemzetközi összehasonlításban is különleges szolgáltatást indított útjára a Clifford Chance magyarországi irodája, a Köves Clifford Chance Pünder. A nemzetközi ügyvédi irodák közül Magyarországon elsőként ajánl internetalapú jogi szolgáltatást. Az április 25-én tartott sajtótájékoztatón a rendszer kidolgozói bemutatták az e-Lex.hu nevű online jogi adatbázist, ami a jövőben az informatikai szektorban felmerülő jogi kérdésekre adhat választ.
Az e-Lex.hu néven április 25-től kínált elektronikus tanácsadás először a távközlési joggal foglalkozik, de hamarosan bővül más témákkal is. A Unisys Magyarország Kft. informatikai szakértőinek bevonásával kifejlesztett szolgáltatás előfizetés alapján vehető igénybe, és célja az, hogy a liberalizálódó és a magyar gazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű távközlési piacon naprakész eligazodást nyújtson a társaságok és hatóságok vezető szakembereinek, ügyvédeknek és jogtanácsosoknak a legaktuálisabb jogi kérdésekben.

Dr. Lakatos Péter
Köves Clifford Chance Pünder
A szolgáltatás általános jogi tanácsadásnak minősül, a kereshető adatbázist csupán az előfizetők vehetik igénybe. Az e-Lex.hu a hagyományos gyűjteményekkel ellentétben konkrét kérdéseket válaszol meg. A Köves Clifford Chance Pünder eddigi tapasztalatai alapján dolgozta ki az oldal tartalmát, ami egy jogi FAQ-nak is tekinthető. A tervek szerint a szolgáltatást egyéves előfizetési díja 2-5 millió forint között lesz, tekintetbe véve, hogy az ügyfél mely területek hozzáférését igényli. A cég leginkább magyarországi közép és nagyvállalatok érdeklődésére számít, illetve a kormányzatnak és szakértőknek kedvezményeket ajánlanak, illetve teljes vagy részleges felhasználást biztosítanak.

Az e-Lex.hu tartalma folyamatosan bővül, az aktuális jogszabályokkal, értelmezésekkel kiegészülve. Az újonnan felmerülő kérdések is helyet kapnak majd az oldalon. A bővülő adatbázis alapját természetesen a céghez érkező kérdések is képezik, az eddigi bázis létrehozásában tehát a felhasználók is segítenek, annak tartalmát alakítják. A rendszer keresési lehetőségeit is az ügyfél gondolkodásához igazították. A felhasználó több előre meghatározott kérdés közül választhat, amelyekre azonnal választ találhat. Természetesen van lehetőség a közvetlen konzultációra is, amennyiben a rendszerben nem sikerült választ találni, illetve a válaszkeresést segíti a szabadszavas keresési rendszer is.

Fekete Gábor
Unisys Magyarország Kft
Dr. Lakatos Péter, az ügyvédi iroda információtechnológiai s e-kereskedelemmel foglalkozó jogi csoportjának vezetője irányította az e-Lex.hu kidolgozását. Az magyar és angol nyelven is elérhető adatbázis legfőbb erényét naprakészségében látja, mint elmondta az e-Lex.hu tartalma állandóan frissül, folyamatosan változik. "A szolgáltatás szektorspecifikus információkat nyújt a társaságok vezetőinek, amelyek a távközléshez kapcsolódó törvényi előkészítés és szabályozás minden lényeges területét felölelik." Különösen nagy szükség lesz a folyamatosan frissülő adatbázisra a 2002 január 1-jétől esedékes piaci nyitást megelőző időszakban, amikor számos jogalkalmazási kérdés merül fel, illetve számos jogszabályi változás várható.

A Köves Clifford Chance Pünder távközlési, informatikai és média jogra szakosodott csoportjában 11 ügyvéd és ügyvédjelölt nyújt szolgáltatásokat. A cég ügyfelei között megtalálhatók a legjelentősebb távközlési szolgáltató társaságok, szabályozó testületek, rendszerfejlesztők, szoftver- és hardverszállítók.