Ágnes
-1 °C
2 °C

Az elektronikus levelezés egyenértékű a postaival

2005.02.18. 17:33
Egy panaszos beadványára válaszul meghatározó jelentőségű állásfoglalást tett Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az elektronikus levelezés közügyekben való alkalmazásával kapcsolatban.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos meghatározó jelentőségű állásfoglalást tett az elektronikus levelezés közügyekben való alkalmazásával kapcsolatban.

Az Utirany.hu virtuális útikönyv Külügyminisztériummal szemben indított panaszos ügyében az ombudsman kimondta, hogy az adatkezelők a közérdekű adatok iránt elektronikus levélben benyújtott kérelmek megválaszolását ugyanúgy a törvényben előírt határidőn belül kötelesek biztosítani, mint a hagyományos postai levelek esetében.

A magát "Földi útikalauznak" nevező weboldal szerkesztősége 2004. november 3-án a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti vízumhelyzettel és a jövőben tervezett esetleges változásokkal kapcsolatban tett fel kérdéseket dr. Somogyi Ferenc külügyminiszternek.

A tárca internetes honlapján megadott címre elküldött elektronikus levélre azonban nem érkezett válasz a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben megszabott 8 illetve 15 napon belül, ezért 2004. december 7-én Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordultak.

Elektronikus levelükben arra kértek választ, hogy közérdekű adat megismerésére irányuló kérelemnek tekinthető-e, ha egy magyar állampolgár egy nyilvánosan hozzáférhető hivatali elektronikus levélcímen kérdéseket tesz fel.

Az adatvédelmi biztos eljárásának eredményként dr. Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára 2004. január 19-i keltezéssel megadta a választ a vízumhelyzettel kapcsolatos kérdésekre.

Nem tartották be

Ugyanakkor a szerkesztőség a késlekedés állítólagos okát - miszerint a Külügyminisztériumban nincs nyoma annak, hogy a hivatkozott e-mail megérkezett -, nem tudta elfogadni. Ezért eljuttatták a minisztériumnak azt a logfájlt, amelyet a levelező szerverük rögzített az érintett levél postázásakor, hogy segítsenek az e-mail nyomainak keresésében. Minderről tájékoztatták az adatvédelmi biztost is.

Péterfalvi Attila az ügyet lezáró levelében arra emlékeztette a Külügyminisztérium illetékeseit, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény a közérdekű adatkérések teljesítésére 15 napos határidőt ír elő, melyet a tárca nem tartott be.

Az adatkérések benyújtásának formájára nézve a törvény semmilyen előírást nem tartalmaz. Amennyiben a közérdekű adatok kezelője elektronikus elérési lehetőséget is biztosít, akkor az ombudsman álláspontja szerint a közérdekű adatok iránti kérelmek megválaszolását az érintett hivatal ugyanúgy a törvényben előírt határidőn belül köteles biztosítani, mint a hagyományos postai levelek esetében.