Gerzson
-3 °C
3 °C

Elutasították a brit adattárolási javaslatot

2005.09.28. 16:18
Az Európai Parlament (EP) elutasította a távközlési adatok tárolására benyújtott, brit kezdeményezésű javaslatot. Az uniós adatvédelmi biztos szerint kétséges, hogy a szigorítás bármilyen haszot is hozna. Itthon már most a javasolt leghosszabb ideig, három évig visszakereshető, vajon ki kivel beszélt telefonon.

A távközlési adatok uniós országokban érvényes kötelező tárolásáról zajló vitában az Európai Parlament (EP) az unió soros elnökségét adó Nagy-Britannia tervei ellenében foglalt állást. Az EP-képviselők nem látják a jogi alapját a javaslatnak, amely szerint a kapcsolódási adatokat akár három évig is megőrizhetnék.

A képviselők ezzel szemben üdvözölték az Európai Bizottság javaslatát, amely egy évig őrizné a mobiladatokat és hat hónapig az internetes kapcsolódási adatokat. Mint lapunk korábban megírta, Magyarországon már most is három évig őrzik, ki, mikor, kit hívott.

Van igazi indítvány

"Azt látjuk, hogy a parlamentet kizárva, tiszta jogalap nélküli intézkedéseket akarnak keresztülnyomni. A Bizottság javaslatával valódi törvényhozás kezdődhet, a Tanácsnak pedig vissza kell vonnia az indítványát" - idézte az APA hírügynökség a német Herbert Reul (CDU) képviselő szavait.

Az EP ezen kívül alapvető, köztük adatvédelmi aggályokat is megfogalmazott. Így például nincsen bizonyíték arra, hogy a megnyújtott tárolási idő az újabb költségeken túl valóban hozna bármilyen eredményt, fejtegette Herbert Reul. A megállapodást még októberben el szeretné érni Nagy-Britannia, amely a javaslatot Franciaországgal, Írországgal és Svédországgal közösen nyújtotta be.

Az Európai Uniós adatvédelmi biztosa, Peter Hustinx szerint kétséges, hogy a terrorizmus elleni harc keretében kötelező jelleggel szükséges volna bevezetni a távközlési adatok megőrzését. Ha a Tanács és az EP nem tesz le ezekről a tervekről, az irányelvnek tartalmaznia kell néhány lényeges kritériumot, jelentette ki hétfőn Hustinx.

Adatvédelem elleni ármány

Az uniós biztos szerint a törvényhozó adatvédelmet gyengítő lépése nem csak elfogadhatatlan, hanem egyenesen illegális. Hustinx szerint az adatok megőrzésének ideje a Bizottság által javasolttal összhangban nem haladhatná meg a 12 hónapot telefonos kapcsolat és hat hónapot internetes kapcsolat esetén, írta az N24 híroldal.

Semmiképpen nem szabad hozzáférhetővé tenni a beszélgetések, vagy az internetes kapcsolat tartalmát, bár ezt sem a Bizottság, sem a Tanács nem javasolja. Az adatvédelmi biztos követelése szerint az adatmennyiséget csak az illetékes bűnüldöző szervek használhatnák, a műszak háttérnek pedig biztosítania kell az adatbiztonságot. A biztos ragaszkodik hozzá, hogy a polgárok adott esetben megvédhessék a jogaikat, az adatvédők pedig közbeavatkozhassanak.

Őriznék a sikertelen hívást

Peter Hustinx nem utolsósorban azt követeli, hogy csak korlátozott mennyiségű adatot lehessen tárolni. A Bizottság és a Tanács ezzel szemben a telefonos hálózatban a beszélgetés kezdetét és végét, és a sikertelen hívásokat is megőrizné. Az emailek és internetes telefonálások esetében a hozzáférési és kapcsolódási adatokat tárolnák.

Közben az érintett iparágak érdekvédelmi szervezetei nyíltan kétségbe vonják az adattárolás tervezett kiszélesítésének szükségszerűségét. A megfogalmazott kritika szerint a bűnüldöző szerveknek egyszer sem sikerült bizonyítaniuk, hogy van értelme ennek a ráfordításnak.