Piroska
3 °C
4 °C

Elektronikus szavazás a gyakorlatban

2002.03.13. 12:23
Az Egyesült Államokban már nemcsak elméleti síkon foglalkoznak az elektronikus szavazás kérdésével, hanem a technikai és a jogi háttér megteremtése után a rendszer gyakorlati bevezetésénél tartanak. A konkrét, kisebb körzeti, vagy akár országos szintű szavazási rendszer kidolgozása során még sok, a megvalósítást nehezítő probléma merül fel.
Az elektronikus választási rendszerek legfontosabb követelménye, hogy a szavazás során tökéletesen, minden kétséget kizáróan azonosítsa a szavazásra jogosultakat, ugyanakkor biztosítson számukra tökéletes anonimitást. Tehát semmilyen körülmények között ne derülhessen az ki, hogy egy szavazói azonosító melyik választópolgárt reprezentálja.

Fő cél az anonimitás biztosítása

Az adatkezelési elveknek megfelelően egy lépésben létre kell hozni a személyes adatokból generált szavazási azonosítót a hozzá tartozó jelszóval együtt, majd ezek kiosztása után egy másik rendszernek kell kiértékelni a szavazás eredményeit. Ebben az esetben a rendszer szeparáltsága biztosítja azt, hogy az állampolgárok anonim módon szavazhatnak.

RSA-alapú titkosítás e-szavazási célra

A rendszerek bonyolultságára jellemző, hogy jelenleg a két fő követelmény, a használhatóság és a teljes anonimitás biztosítása nem azonos követelményeket támaszt a fejlesztőkkel szemben. Damgard és munkatársai az Aarhus Egyetemen újfajta titkosítási protokollt dolgoztak ki, módosítva az RSA alapokra épülő Paillier megoldást, kifejezetten az elektronikus szavazások igényeire megalkotva. Az általuk javasolt megoldás matematikai modellje jelentősen lecsökkenti a számítási kapacitást.

Mobil szavazás

Általánosan elvárt, hogy az elektronikus szavazási lehetőségeket ki lehessen terjeszteni a mobil eszközökre is, hiszen a mobiltelefonok és PDA-k funkcionalitása ezt megengedné. Érdekes példa a Nagy-Britanniából egy olyan rendszer, amelyet a Sun Microsystems és elektronikus kereskedelmi megoldásokat fejlesztő partnere, az Entranet mutatott be. Ez a rendszer nemcsak az internet-előfizetéssel rendelkező felhasználóknak kínálja az online szavazás lehetőségét, hanem WAP-os telefonkészülékeken, Palm eszközökön és Dreamcast játékkonzolokon is, sőt online kioszkokra is kiterjeszthető a rendszer.

Biztonsági megfontolások

Egy jól működő elektronikus választási rendszernek biztonsági szempontból is számos követelménynek meg kell felelnie. Így olyan rendszert kell építeni, mely a személyes megjelenéssel azonos biztonságú és hatékonyságú, hiszen egyidőben nemcsak online fognak szavazni a választópolgárok, hanem személyesen is.

A rendszernek emellett számlálnia, feldolgoznia, értékelnie kell tudni a kapott szavazatokat. A szavazatszámlálás, azonban ez más-más technikai kapacitást jelenthet a választott szavazási megoldás mellett. Jelen pillanatban többféle megoldás is szóba jöhet, a telefonkészüléken keresztüli, többszintes Call Centert használó megoldástól kezdve a nyilvános kulcsú titkosítási technológián alapuló internetes alkalmazásig. Tervezésekor fontos figyelembe venni, hogy egy nap alatt több millió szavazatot kell fogadnia a rendszernek.

Hibatűrő, feltörhetetlen rendszer szükséges

Fontos ellenőrizni, hogy a szavazó jogosult-e szavazni, illetve, egy szavazó egyszer szavazott-e. A rendszert úgy kell kiépíteni, hogy a szavazás során többszörözés ne léphessen fel, azaz, hogy egy szavazó azonosítót fizikai és térbeli korlátozással lehessen használni, de csak egyszer.

Lényeges, hogy hibatűrő legyen a választási rendszer, és ne lehessen megzavarni hibás szavazatokkal. A szavazórendszer üzemeltetése során nagy valószínűséggel megpróbálnak beavatkozni a szavazás normál menetébe, azaz vagy a szavazást irányító alkalmazást próbálják kompromittálni, vagy az azonosítókkal visszaélni. Mindkét eset beláthatatlan következményekkel járhat, ezért nagy gondot kell fordítani a hardver és a szoftver kiválasztására.

A fentiek mellett a választások tisztasága miatt nagyon fontos az is, hogy független szakértők betekintést nyerhessenek a szavazatgyűjtés és számlálás körülményeibe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!