Viola
-6 °C
-2 °C

Csalásokra adhat módot az e-szavazás

2002.10.21. 13:29
Az elektronikus szavazás gyors és kényelmes módját biztosítaná az állampolgári jogok rendszeres gyakorlásának, az erre a célra kifejlesztett rendszerek már több alkalommal is sikeresen vizsgáztak. Egy amerikai komputerszakértő azonban egyáltalán nem tartja biztonságosnak az eljárást. Kételyeit már megfogalmazta az amerikai kongresszus előtt is, ezen a héten pedig a brit miniszterelnöki kabinet tagjaival találkozik.
Rebecca Mercuri, a pennsylvaniai Bryn Mawr egyetem komputertudományokkal foglalkozó adjunktusa szerint az internetes választás és a szavazófülkékben, érintőképernyős módszerrel lefolytatott szavazás sokkal kevésbé biztonságosak, mint a megszokott eljárások, írta a BBC.

Gyenge pontok

"Az elektronikus szavazási rendszerek valójában kevésbé elszámoltathatók, kevésbé megbízhatóak és nagyobb lehetőséget biztosítanak a csalásra, mint a hagyományos módszerek." nyilatkozta Mercuri a Guardian-nek.

Mercuri csütörtökön találkozik a brit miniszterelnöki kabinet tagjaival, hogy ismertesse eredményeit, melyeket már bemutatott az amerikai kongresszusnak is. "Az emberek azt hiszik, hogy az elektronikus szavazás olyan, mint egy banki tranzakció vagy egy repülőjegy-foglalás, ezzel szemben lényeges eltérések vannak. A felsorolt rendszerekben ugyanis fizikai nyomai is vannak az adatoknak: papírdarabok, melyeken leellenőrizhetjük, hogy az ügyletek pontosan folytak-e le. Az e-szavazás ilyen biztosítékkal nem rendelkezik."

A brit választási bizottság már jó ideje vizsgálja az e-szavazás lehetséges gyenge pontjait, a veszélyekkel kapcsolatban azonban úgy nyilatkozott, hogy egyetlen választási szisztéma sem védett a csalások ellen, így ezt az elektronikus rendszertől sem lehet elvárni.

Veszélyben az anonimitás

Mercuri hozzátette, hogy az internetes szavazás sem biztonságos, hiszen a weblapok feltörhetők, a személyazonosságok ellophatók vagy hamisíthatók, a rendszert pedig a világ bármely pontjáról meg lehet támadni.

Biometrikus technikák alkalmazása nélkül - ilyenek például az írisz- vagy az ujjlenyomatazonosító eljárások - nincs megbízható módja annak, hogy megállapítsák, hogy a szavazó valóban az, akinek mondja magát. Ezeknek a technikáknak az alkalmazása ugyanakkor a választók anonimitását veszélyezteti.

Sikeres próbálkozások

Nagy-Britanniában egyébként már próbálkoztak elektronikus voksolással: mint lapunk már korábban megírta, a kelet-londoni Newham városrészben idén májusban elektronikus úton bonyolították le a helyhatósági választásokat. A helyi lakosok egy "szavazókártyát" kaptak, ezzel tudták a használatba venni szavazófülkében elhelyezett számítógépeket. A fülkékben egy érintőképernyős kijelzőn kellett a jelöltek közül választaniuk, majd egy gomb megnyomásával érvényesíteniük a szavazatukat.

Több amerikai megyében is sikeresen tesztelték a tavaly novemberi önkormányzati választásokon az elektronikus szavazórendszert. Canton, Rome és Houston lakói a Hart InterCivic eSlate nevű, kéziszámítógépre hasonlító készülékével adhatták le szavazataikat. A houstoni - egyébként 25 millió dollárba kerülő - rendszerrel egy apróbb szoftverhiba miatt fél napot késett a szavazatok összeszámlálása, de a problémát a helyszínen sikerült kiküszöbölniük a technikusoknak.

A tervek szerint az idén novemberi szavazásokon a régi kártyás rendszert már nem, csak a levélben beküldött szavazócédulák optikai feldolgozását és az eSlate gépet alkalmazzák majd.

Az Európai Unió is indított egy programot, melynek célja, hogy kifejlessze az elektronikus szavazás módszereit, és tesztelje azok lehetőségeit. Az E-Poll projekt keretében tavaly október óta négy sikeres próbaszavazást tartottak francia és olasz kisvárosokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!