Piroska
3 °C
3 °C

Gyártók fizetik az elektronikai hulladék feldolgozását

2002.04.11. 14:57
Az Európai Parlament szerdán elfogadta azt a törvényt, amely kötelezi az elektromos eszközök gyártóit az életciklusuk végére érkezett készülékek feldolgozásának finanszírozására. Ezzel Európában minden korábbi példánál szélesebb körben alkalmazzák majd az újrahasznosítás elvét.
Az EU törvényhozó testülete olyan jogszabályt hozott, amely véget vet annak a gyakorlatnak, hogy az elektronikai eszközök, például hűtőszekrények, telefonok a szemétlerakókban vagy égetőművekben végezzék. A változás Európában legalább 10 ezer gyártót érint az évi 500 milliárd eurós forgalmazó szektorban - írta a Reuters ágazati szakértőkre hivatkozva.

Nem lesz több hűtő az árokparton

Az európai e-szeméttörvény kötelezi a gyártókat, hogy állják a kiöregedett, a felhasználók által kidobásra ítélt elektronikus eszközök összegyűjtésének és újrahasznosításának költségét. A hulladékok begyűjtése alá tartozhat a házak bejárása is, vagy más cégek megbízása ugyanezzel a feladattal.

Ez a legkiterjedtebb újrahasznosítási rendszer, melyet Európa valaha is látott - jelentette ki a Reutersnak David Bowe, az Európai Parlament munkáspárti brit küldötte. Véleménye szerint vége azoknak az időknek, amikor a hűtők, televíziók, kenyérpirítók és mobiltelefonok árokba borítva, vagy földfeltöltések mélyén végezték.

Törvényeket hoznak a tagállamok is

Az európai jogszabály olyan kérdésben rendelkezik, ahol a tagállamok kormányainak is jogalkotói feladatai vannak. A tagállamok vezetése szintén az e-szeméttörvény mögé állt. A nemzeti kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy 2006-ban személyenként 4-6 kilogramm elektronikai szemetet gyűjthessenek be, és ennek 70 százalékát újrahasznosítsák.

A fogyasztási eszközöket figyelmeztető feliratokkal látják el, hogy elejét vegyék a szemétbe kerülésüknek. Ehelyett a fogyasztókat arra biztatják, vigyék vissza az üzletbe, ahol eredetileg vették, vagy adják az e-hulladék begyűjtőinek.

Tizenötmilliárd euróba kerül a szemét

De az újrahasznosítási mozgalom nem lesz valami olcsó. Az ipari lobbi úgy becsüli, az e-szemét begyűjtése, szétszerelése, válogatása és újrahasznosítása a kontinensen évente 15 milliárd euróba is belekerülhet.

Adrian Harris, az Orgalime gépipari csoport főtitkára úgy becsüli, további 40-80 milliárd euróba kerülne azoknak a termékeknek a kezelése, melyeket azelőtt adtak el, hogy a gyártók tudták volna, hogy egyszer fizetniük kell az újrahasznosításukért. Ezért számukra ez a jogszabály visszamenőleges hatályú - mondta Harris.

Szemétilleték a bolti árban

Az Orgalime azt reméli, hogy az EU hozzájárul ahhoz, hogy az új termékek árába olyan illetéket építsenek, melyből a jogszabály előtti időkből származó e-szemét kezelésének költségét fedeznék. Ez azt jelentené, hogy a felhasználók a készülékek árába építve a mobiltelefonok esetében 50 eurócentet, a nagyobb egységek, például hűtők esetében 20 eurót fizetnének a régebbi modellek megsemmisítésére - mondta Harris.

Az európai e-szeméttörvény a 2000-ben elfogadott roncsautó-jogszabályt követi, amely szintén nagy ellenállásba ütközött, hiszen a gyártókat kötelezi a termékeik újrafeldolgozására. Ez a követelmény közvetve az eco-design irányvonal követésére szorít, ahol a jó újrahasznosítási arány elérésére az alkatrészek eleve anyaguk szerint egyértelműen megjelölve, sőt könnyen oldható módon kerülnek beépítésre.

Kevesebb mérgező anyag a gépekben

Mindkét esetben a törvény természetesen előírja a mérgező anyagok alapos eltávolítását, mielőtt a hulladékot bezúzzák, tárolóba helyezik, vagy elégetik. Ez külön emeli az újrahasznosítással járó költségeket, és a gyártókat afelé tereli, hogy fokozatosan megszüntessék vagy teljesen kerüljék a mérgező anyagok alkalmazását.

A szerdai parlamenti szavazást követően az e-szeméttörvény még az EU tagállamok kormányainak hozzájárulását is igényli. Ezután a tagállamok és az Európai Parlament közi tárgyalásokon dőlnek el a végleges határidők, az újrahasznosítási kvóták és a rendszer finanszírozásának pontos pénzügyi szabályai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!