Meghátrál az eToys

2000.01.04. 11:58
Két hétnyi szitkozodó, fenyegető, kérlelő emailáradat nyomása alatt összeroppant az e-business-hatalmasság. Az eToys játéküzlet visszavonta keresetét a svájci etoy művészcsoport domainjának lenyúlására, mindenki nagy örömére.
"Az emberek azt szeretnék, ha az etoy művészete és az eToys játékai jól meglennének egymás mellett", közölte az áruház. "Ezt mi is elfogadjuk. Nem erőltetjük tovább a pert."

A csapatot november 29-én tiltotta el domainje használatától a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság előzetes döntésével, miután az eToys online játékkereskedő cég beperelte őket áruvédjeggyel való visszaélés miatt. A multi azzal érvelt, hogy az etoy név összezavarja vásárlóit, az oldalon található anyagok pedig megbotránkoztatják a tisztes családanyákat. A félreértések kedvéért az eToys felvásárolta az összes nevére hasonlító domaint, az etoy azonban már 1995 óta foglalt volt.

Az előzetes bírósági határozat óta számtalan netes fórumon jelentek meg az etoy-szimpatizánsok, és figyelmeztettek az internet elkurvulására. Szerintük az ügy szimpla és nyilvánvaló volt: a nagy, pénzes amerikai cég jogot félresöpörve gondolkodás nélkül eltiporja ami az útjába kerül.

Az eToys mostani fordulatát a művészcsoport nem kommentálta, mivel őket még nem kereste meg multi. "A játékbolt egyelőre még valóban nem vonta vissza a keresetet", közölte Jonathan Cutler a bolt nevében, "de amint ez megtörténik, azonnal értesítjük az etoyt". Cutler egy idő után a kereset visszavonását arra pontosította, hogy "nem fogják erőlteti a pert". Azt sem közölte, ezt milyen feltételekkel tennék meg, ha egyáltalán. "Az eToys sosem kívánta korlátozni a szabad művészi megnyilatkozásokat az interneten" - így Cutler.

Tara Lemmey, az Electronic Frontier Foundation színeiben mindenesetre a szólásszabadság győzelmének ítélte a fejleményeket. "Nagyszerű, hogy az emberek reakcióin keresztül sikerült ráébreszteni az eToyst, hogy felfogja milyen nagy volt a tét."  • Tippek
  • Bankszámla