Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napi 3 millió eurós büntetést kaphat a Microsoft

2006.07.10. 15:45
Az Európai Bizottság a jövőben akár napi hárommillió eurós büntetést is kiszabhat a Microsoftra, most a maximum napi kétmillió euró. A szoftvergyártót 2004-ben büntették meg domináns piaci helyzetének kihasználása miatt, de a cég nem felelt meg az Unió követelményeinek, ezért újabb büntetésre számíthat.

Európa legfelsőbb versenyügyi szabályozó testülete hétfőn tanácskozik arról, hogy mekkora büntetést szabjon ki a Microsoftra. A világ legnagyobb szoftvergyártó cégét két évvel ezelőtt azért marasztalta el, mert a cég jogtalanul használta ki domináns piaci pozícióját. A büntetés felső határa eddig napi kétmillió euró volt, de a Zdnet információi szerint arról már döntöttek az uniós diplomaták, hogy - türelmetlenségüknek nyomatékot adva - a jövőbeni büntetések felső határát napi hárommillió euróra növelik.

Hol az információ?

A bizottság most először büntetne meg egy céget egy korábbi döntésének figyelmen kívül hagyása miatt. A Microsoft büntetése több százmillió euró is lehet, és a cégnek egyszer már ki kellett pengetnie egy rekordméretű, 497 millió eurós büntetést is. A mostani határozat egyértelműen azt jelzi, hogy a Bizottság elveszítette a türelmét, mivel a Microsoftnak két éve volt a feltételek teljesítésére.

A bizottság azért marasztalta el 2004 márciusában a Microsoftot, mert megpróbálta kiszorítani a riválisait. A szoftvergyártó a vádak szerint olyan információkat tartott vissza, amelyek segítségével a riválisok szerverszoftverei ugyanolyan gördülékenyen együttműködhetnének a Windows operációs rendszerrel, mint a Microsoft saját szervertermékei. Az EU azt követelte, hogy a Microsoft adja át ezeket a műszaki információkat, és most azt állítja, hogy ez nem történt meg hiánytalanul.

Milliárdok ide vagy oda

A bizottság döntése értelmében a büntetés mértéke elérheti a vállalat előző évi átlagos napi forgalmának öt százalékát. A Microsoft forgalma 2005-ben 40 milliárd dollár volt, azaz alig kevesebb mint 110 millió dollár naponta. A napi büntetést tavaly december 15-re visszamenő hatállyal szabhatják ki, és addig tart, amíg a Microsoft nem tesz eleget a felszólításnak. Most a tét a másfélszeresére nőtt.

Korábban azt nyilatkozta a Microsoft, hogy keményen dolgozik a határidő betartásán, illetve hogy elkészítse a riválisainak szánt műszaki leírásokat. A szoftvercég szerint háromszáz alkalmazottja csak ezzel a projekttel foglalkozik. A Microsoft szerint igazságtalan lenne most kiszabni a büntetést, miközben dolgozik a legutolsó, július 18-i határidő betartásán.