Emília
18 °C
26 °C

Napi 3 millió eurós büntetést kaphat a Microsoft

2006.07.10. 15:45
Az Európai Bizottság a jövőben akár napi hárommillió eurós büntetést is kiszabhat a Microsoftra, most a maximum napi kétmillió euró. A szoftvergyártót 2004-ben büntették meg domináns piaci helyzetének kihasználása miatt, de a cég nem felelt meg az Unió követelményeinek, ezért újabb büntetésre számíthat.

Európa legfelsőbb versenyügyi szabályozó testülete hétfőn tanácskozik arról, hogy mekkora büntetést szabjon ki a Microsoftra. A világ legnagyobb szoftvergyártó cégét két évvel ezelőtt azért marasztalta el, mert a cég jogtalanul használta ki domináns piaci pozícióját. A büntetés felső határa eddig napi kétmillió euró volt, de a Zdnet információi szerint arról már döntöttek az uniós diplomaták, hogy - türelmetlenségüknek nyomatékot adva - a jövőbeni büntetések felső határát napi hárommillió euróra növelik.

Hol az információ?

A bizottság most először büntetne meg egy céget egy korábbi döntésének figyelmen kívül hagyása miatt. A Microsoft büntetése több százmillió euró is lehet, és a cégnek egyszer már ki kellett pengetnie egy rekordméretű, 497 millió eurós büntetést is. A mostani határozat egyértelműen azt jelzi, hogy a Bizottság elveszítette a türelmét, mivel a Microsoftnak két éve volt a feltételek teljesítésére.

A bizottság azért marasztalta el 2004 márciusában a Microsoftot, mert megpróbálta kiszorítani a riválisait. A szoftvergyártó a vádak szerint olyan információkat tartott vissza, amelyek segítségével a riválisok szerverszoftverei ugyanolyan gördülékenyen együttműködhetnének a Windows operációs rendszerrel, mint a Microsoft saját szervertermékei. Az EU azt követelte, hogy a Microsoft adja át ezeket a műszaki információkat, és most azt állítja, hogy ez nem történt meg hiánytalanul.

Milliárdok ide vagy oda

A bizottság döntése értelmében a büntetés mértéke elérheti a vállalat előző évi átlagos napi forgalmának öt százalékát. A Microsoft forgalma 2005-ben 40 milliárd dollár volt, azaz alig kevesebb mint 110 millió dollár naponta. A napi büntetést tavaly december 15-re visszamenő hatállyal szabhatják ki, és addig tart, amíg a Microsoft nem tesz eleget a felszólításnak. Most a tét a másfélszeresére nőtt.

Korábban azt nyilatkozta a Microsoft, hogy keményen dolgozik a határidő betartásán, illetve hogy elkészítse a riválisainak szánt műszaki leírásokat. A szoftvercég szerint háromszáz alkalmazottja csak ezzel a projekttel foglalkozik. A Microsoft szerint igazságtalan lenne most kiszabni a büntetést, miközben dolgozik a legutolsó, július 18-i határidő betartásán.