Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Legalizálná a teljes megfigyelést az EU

2002.05.28. 17:06
Május 30-án, csütörtökön az Európai Parlament módosíthatja a elektronikus magántitokról és távközlésről szóló direktíva 15. bekezdését, amely végső soron bűnüldözési és államvédelmi célból lehetővé teszi a tagországoknak állampolgáraik telefonbeszélgetéseinek és egyéb elektronikus tevékenységeinek rögzítését. A polgárjogi szervezetek tiltakoznak.
A magánjellegű adatokról és a távközlésről szóló, 1997 decemberéből származó EU-irányelv 15. pontja szerint a tagországok közbiztonsági illetve nemzetbiztonsági megfontolásból elektronikus úton csak pontos célokra gyűjthetnek adatokat és meghatározott ideig tárolhatják azokat. Az EU kormányzótestülete, az Európai Bizottság 2000 júliusában újra napirendre vetette napirendre a vitatott direktívát, hogy az megfeleljen a tagországok végrehajtó testületei követeléseinek.

Szeptember 11. után az Európai Tanácsban a tagországok kormányai a terror elleni küzdelem jegyében a kiterjedt adatgyűjtés folytatása mellett kardoskodtak. Tervezetük azonban novemberben az Állampolgári Szabadságjogok Bizottságában, majd az Európai Parlamentben is megbukott.

Konszenzusos zseblámpázás

Ana Palacino, az Európai Néppárt (EPP) spanyol képviselője a szabadságjogi bizottság elnökeként, ellenzékben igyekezett elősegíteni az elektronikus magántitokhoz fűződő jog megszüntetését. A konzervatívok intenzív lobbizása ugyanakkor eredményes volt: az Európai Bizottság a szavazást követően meghajolt a nyomás előtt és ismét napirendre vette a 15. bekezdés módosítását.

Az EPP politikusai állítják, hogy a megfigyelési szekció ezúttal átmegy a szavazáson, miután sikerült közös nevezőre jutniuk ellenzékükkel, az Európai Szocialisták Parlamenti Csoportjával (PES) - ezt bizonyítja Elena Paciotti olasz szocialista képviselő támogató aláírása a tervezeten.

Az Európai Tanács a hírek szerint egy közös európai lehallgatási és hackertörvényről szóló keretmegállapodással készül a 15-ös pont elfogadására.

Tiltakozó polgárok

A tervezet ellen május 23-án negyven, állampolgári szabadságjogokkal foglalkozó civil szervezet nyújtotta be tiltakozását. A tizenöt különböző országban honos szervezetek között olyanok találhatóak, mint a Electronic Privacy Information Center (EPIC), Electronic Frontier Foundation (EFF), American Civil Liberties Union (ACLU), Free Software Foundation, a berlini Chaos Computer Club, az osztrák internetezők szövetsége, a Statewatch polgárjogi információs központ, vagy a holland XS4ALL szabad internetszolgáltató.

A Reporters Sans Frontiers újságírószervezet ugyancsak tiltakozott a véleményük szerint sajtószabadságot korlátozó és az ártatlanság vélelmével összeegyeztethetetlen szabályozás ellen. A német STOP1984 online petícióját tizenhatezren írták alá.

Az direktívamódosítás tárgyalására május 29-én, szerdán, a szavazásra pedig másnap kerül sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?