Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Loggolásra köteleznék az európai szolgáltatókat

2002.08.02. 12:46
Az EU elnökséget jelenleg adó Dánia szerdán ismertetett javaslata az igen közeli jövőben arra kötelezné a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy ügyfeleik kommunikációjáról információkat rögzítsenek.
Az EU egyik jogszabálytervezete arra kötelezné a távközlési cégeket, hogy nagy mennyiségű adatot rögzítsenek az esetleges rendőrségi nyomozások megkönnyítésére. Az EU-elnökséget jelenleg adó Dánia által szerdán ismertetett javaslatban az áll, hogy az "igen közeli jövőben kötelező szabályokat kell felállítani a telekommunikációs szolgáltatókat arra kötelezve, hogy a kommunikációkról információkat rögzítsenek. Ezáltal az információk elérhetővé vállnak, ha nyomozások számára jelentőséggel bír a tartalmuk." A tervezetet a nyári szünetet követően vitatják meg az EU miniszterek.

Veszélyezteti a szabadságjogokat

A tervezetet a Reutersnek nyilatkozva a szabadságjogokra veszélyesnek minősítette Marco Cappato olasz EU képviselő. Véleménye szerint ezzel megnyílik az út a személyes telefonbeszélgetések és internetes adatok általános ellenőrzése előtt. Igen kevés biztosíték van arra, hogy lehetséges lesz a magánszféra védelme, vagy a visszaélések megakadályozása.

Az elmúlt hónapban az EU kiadott egy irányelvet, mely szerint bűnüldözési célzattal lehetséges az adatok tárolása. Ezt a szabályzást is élesen kritizálták a polgárjogi csoportok. A távközlési cégek ezen kívül leginkább az adatok kötelező tárolása miatt rájuk háruló költségektől tartanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!