Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az EU decemberben hallgatja meg a Microsoftot

2001.11.23. 12:47
Nem sokkal karácsony előtt hallgatja meg a Microsoftot az EU versenyjogi bizottsága. December 20-án és 21-én kap alkalmat a szoftverkonszern, hogy reagáljon az Európai Bizottság által megfogalmazott vádakra - nyilatkozta Brüsszelben Mario Monti illetékes főbiztos szóvivője.
A nem nyilvános meghallgatás alkalmával a korábban megfogalmazott kartelljogi aggályokról tárgyalnak, melyek szerint a Microsoft "jogtalan úton" terjesztette ki a személyi számítógépek operációs rendszereinek (OS) piacán birtokolt meghatározó helyzetét a szervereken futó OS-ek piacára.

Az Európai Bizottság továbbá azon a véleményen van, hogy a Microsoft jogtalaul építette be az OS-ekbe a multimédiás tartalmakat lejétszó Media Playert. Ezzel a szoftverkonszern egy olyan terjesztési utat használ, amely a más lejátszókat gyártó cégek számára nem elérhető.

Nehéz eltávolítani a médialejátszót

A konkurencia termékeit ezen felül is hátrány éri, mert a Microsoft féle Media Player-t csak komoly műszaki nehézségekkel lehet eltávolítani. Ezáltal gyengül a verseny, szűkül a felhasználó rendelkezésére álló kínálat, és innovációs erőforrások mennek veszendőbe.

A fenti okokból a bizottság a Microsoft ellen tavaly augusztusban indított eljárást idén augusztusban tovább bővítette. A versenyjogi ügyekben illetékes Mario Monti nemrégiben ragaszkodott ahhoz, hogy a brüsszeli szakértők ebben az eljárásban az amerikai kartellper kimeneteléről függetlenül döntsenek.