Benedek
-5 °C
5 °C

Az EU nem ad újabb haladékot a Microsoftnak

2006.02.09. 16:07
Február közepén jár le az a haladék, amit az Európai bizottság decemberi utolsó figyelmeztetésekor kapott a Microsoft. Ha a szoftvercég tovább halogatja termékei műszaki adatainak kiadását, beindulhat a napi fémilliárd forintos kötbér.

A Microsofttal kapcsolatos, évek óta húzódó kartellvitában az Európai Unió nem ad újabb haladékot. Ezzel egyre valószínűbbé válik, hogy ketyegni kezd a kiszabott feltételek nem teljesítése miatt esedékes napi két millió eurós (mintegy félmilliárd forintos) kötbér.

A világ legnagyobb szoftvercégét kartelljogi vétségek miatt sújtanák a húsba vágó kötbérrel. A döntéssel egyidejűleg az Európai Bizottság elutasította a Microsoft beadványát, hogy a védelme összeállításához bepillanthasson az ügyben eljáró műszaki szakértőkkel zajlott tárgyalások anyagaiba.

Rossz fényt vethet

Első reagálásában a Microsoft kijelentette, hogy a döntés nem konform az uniós törvényekkel. "Igen csalódottak vagyunk, a dokumentumokhoz való hozzáférés valóban szükséges. Az eset rossz precedenst teremt más ügyekre nézve" - idézte a Seattle Post-Intelligencer Horatio Gutierrez, a Microsoft vezető jogtanácsosának szavait.

A Microsoftnak a korábban meghatározott menetrend szerint február 15-ig kell nyilatkoznia a késlekedésére vonatkozó vádakkal kapcsolatban, jelentette ki Jonathan Todd, az unió versenyjogi főbiztosának szóvivője. A Microsoft február elején megkísérelt további haladékhoz jutni.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben megállapította, hogy a szoftvercég továbbra sem követi a kartellellenes határozat pontjait. Az erről szóló útmutató határozat még 2004-ben született. Akkor a Microsoftot egyúttal 497 millió eurós bírságra is ítélték. Az összeget a cég már megfizette, a probléma a további feltételekkel van.

Bepillantást kell engedni

Az Európai Bizottság ugyanis akkor azt a feltételt szabta, hogy a Microsoft tegye lehetővé a versenytársai számára olyan szoftverek fejlesztését, amelyek például nyomtatót tudnak működtetni a széles körben elterjedt Windows operációs rendszer alatt.

Ehhez a Microsoftnak a versenytársak fejlesztőit gyakorlati útmutatókkal kellett volna ellátnia. Független szakértők viszont a Microsoft által biztosított anyagokat egyszerűen használhatatlannak minősítették. Ezt követően az Európai Bizottság a napi több millió eurós kötbér kivetésével fenyegette meg a társaságot. Az első határidő tavaly december 15-én járt le.

Adatokat kértek

A február 15-ig meghosszabbított határidő nem változik, jelentette ki Jonathan Todd. A december óta eltelt nem egészen nyolc hétnek elegendőnek kell lennie, hogy a Microsoft reagálhasson a viszonylag rövid közleményre.

Az uniós szóvivő szerint a Microsoft néhány esetben már bepillantást kapott olyan szakértők anyagaiba, akik lemondtak az észrevételeik bizalmas kezeléséről. A dokumentumok szélesebb körű átvizsgálását viszont elutasították, mondta Jonathan Todd.

Ian Forrester, a Microsoft szóvivője erre válaszul azt közölte, hogy az Európai Bizottság álláspontja ezen a ponton ellentmond a törvény betűjének. Korábban a Microsoft azt közölte, hogy megtagadják tőle a védekezés alapjogát. Todd erre azzal válaszolt, hogy ezt a jogot megfelelően biztosították.