Mátyás
-6 °C
1 °C

Szerdán telik le a Microsoftnak adott uniós ultimátum

2006.02.15. 16:55
Az Európai Bizottság által évekkel ezelőtt kiszabott szankciók teljesítése ügyében szerda éjfélkor letelik a Microsoftnak adott utolsó határidő. A szoftvercégre ezt követően napi kötbért vethetnek ki.

A Microsoft és az Európai Unió közti huzavonában szerda este jár le a versenyfelügyelet illetékesei által tavaly kitűzött ultimátum. A szerver-operációs rendszerek kért műszaki adatai mostanáig nem érkeztek meg, jelentette ki szerdán Brüsszelben Neelie Kroes főbiztos szóvivője.

Az Európai Bizottság a szoftvercéget közel két évvel ezelőtt marasztalta el a kartellellenes eljárásában, rekordösszegű büntetést kiszabva. A feltételek közé tartozott a Windows operációs rendszer megnyitása a versenytársak előtt.

Még kérhet meghallgatást

A megnyitás pontos részleteitől mind a mai napig tart a vita Brüsszel és a Microsoft között, emlékeztet a Handelsblatt. A versenyjogért felelős Neelie Kroes főbiztos decemberben napi közbért helyezett kilátásba, ha a szoftvercég február közepéig nem adja ki a megfelelő műszaki adatokat.

Az ultimátum lejárásával a szoftvercéget még nem fenyegeti közvetlenül a kötbér, mivel ennek esetében a Microsoft kérhet még egy meghallgatást. A Bizottság csak ezt követően határozhat az új büntetésről.

A Microsoft szerint nem

A Microsoft maradéktalanul teljesítette az Európai Bizottság technikai dokumentációval kapcsolatos összes követelését – áll a Microsoft szerdai állásfoglalásában. A Bizottság pedig figyelmen kívül hagyta a döntő bizonyítékokat, csak azért, hogy támadhassa a vállalatot, amiért az nem működik együtt vele, legalábbis a Microsoft szerint.

„Több száz Microsoft alkalmazott dolgozott több mint harmincezer órán át, hogy létrehozzon egy több mint tizenkétezer oldalas részletes technikai dokumentációt, amely a felhasználók számára hozzáférhető. A Microsoft ezen kívül még ötszáz órányi technikai támogatást is felajánlott felhasználóinak, és elérhetővé tette minden releváns technológia forráskódját egy referencialicensz keretében” – közölte a cég szerdai állásfoglalásában.