Emőke
-4 °C
9 °C

EU-törvénytervezet a szoftverkalózkodásról

2003.01.29. 14:08
Rövidesen egységes megítélés alá eső bűncselekménynek számít a szoftverkalózkodás, illetve a hamisított árucikkek forgalmazása az EU teljes területén, amennyiben elfogadják az Európai Bizottság előtt fekvő tervezetet.
A húsz EU-biztos várhatóan támogatni fogja a szoftverkalózkodás, a szerzői jogbitorlás és a hamisított árucikkek forgalmazásának visszaszorítását célzó, ezeket a bűncselekményeket egységesen büntető javaslatot.

Az EU tagországaiban jelenleg különféleképpen járnak el a szoftverkalózkodást illetően, és éppen a törvények jelentős eltérése kínál lehetőséget azoknak, akik ilyesmivel foglalkoznak. Az új jogszabály hatályba lépéstől kezdve a hamisított temékek készítői és forgalmazói börtönbüntetést és magas pénzbírságot kockáztatnak, bárhol is kövessék el a bűncselekményt az EU területén.

Magáncél

A magáncélú szoftvermásolással az új rendelkezés nem foglalkozik, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra sem minősül majd bűncselekménynek például a különféle zeneszámok letöltése az internetről. A lemeztársaságok természetesen nem örülnek ennek, hiszen a zeneipar kemény eurómilliárdokat veszít az internetes fájlcsereberéken.

Frances Moore, a zeneipar nemzetközi szövetségének európai igazgatója úgy véli, nem indokolt a magáncélú szoftvermásolás kihagyása a tervezetből. Szerinte az Európai Bizottságnak határozott politikai üzenetben kellene megfogalmaznia, hogy a kalózkodás minden formája elfogadhatatlan.