Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Lyukasztó helyett szavazógép

2001.01.12. 18:56
Három számítástechnikai óriásvállalat lépett szövetségre egy teljesen elektronikus választási rendszer kifejlesztésére, amely kiküszöbölheti az olyan zavarokat, mint a tavalyi floridai égés.
Miután a novemberi elnökválasztási szavazást követően Bush és Gore szakembereivel hetekre bírósági termekbe vonultak a floridai szavazólapok számlálásának hogyanjával és mikéntjével kapcsolatban, világszerte nagyon sok ember kapott a fejéhez, arra gondolva, hogy miért a kéziszámlálás, meg a sok papír, ha már egyszer a civilizáció fejlettsége eljutott oda, ahova, és mindent probléma nélkül egy éjszaka alatt le lehetett volna zörgetni egy elektronikus rendszerben.

Az államok lassan de biztosan fordulnak afelé, hogy az egész processzust digitalizálják. Az év elején Georgia kormányzója Roy Barnes rendelt egy felmérést, arról, hogy milyen szavazatszámlálási rendszer lenne jó. Kalifornia törvényhozásában pedig már be is nyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén ez lesz az első állam, ahol bevezetik az online szavazást.

Le a lyukasztóval

Egy floridai polgár szavaz
Ki csipegetett jobban?
A kereslet kínálatot szül. A Unisys csütörtökön bejelentette, hogy a Microsofttal és a Dellel együttműködésben egy elektronikus szavazó-rendszer fejlesztésébe kezdenek.

A rendszerhez világ második legnagyobb számítógépgyártója, a Dell nyújtaná a hardvert, a Microsoft a szoftvert. A Unisys pedig a rendszer szervezésében, kiépítésében és fenntartásában venne részt.

A Unisys egyébként nem a Bush-Gore csavar után kezdett el elektronikus szavazórendszerekkel foglalkozni. Korábban Brazilia és Costa Rica számára építettek fel szavazatszámláló rendszereket. Minnesota államban kiépített rendszerük közvetlenül az internetre továbbította az eredményeket.

Floridában valószínűleg nem fordul elő még egyszer, hogy a választópolgárok lyukasztóval szavaznak, és a számlálóknak azon kelljen tanakodniuk, hogy a csak a tökéletes lyuk számít, és ha csak lóg a konfetti a választó esetleg meggondolta magát lyukasztás közben, vagy nem.