Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tizenkilenc évet késett a Microsoft

2004.11.12. 11:55
A Microsoft 1985-ben mutatta be az adatbázis-kezelő Excelt, de a védjegyet csak idén regisztrálta. Iparági szakértők szerint elképzelhető, hogy a szoftvergyártó támadást indít a hasonló vagy megtévesztő nevű termékeket gyártó cégek ellen.
A Microsoft idén áprilisban kezdeményezte az Excel márkanév levédését, pedig a törvények eddig is megfelelő védelmet nyújtottak a név illetéktelen felhasználói ellen, mondta el Stacy Drake, a vállalat szóvivője. A szoftvergyártó állítólag csak azért akarja hivatalosan is regisztrálni a védjegyet, mert nem jelent különösebb gondot számára a lépés megtétele.

Névbitorlók

Néhány szakértő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy számos szoftverfejlesztő gyárt olyan termékeket, amelynek a nevében szerepel az "Excel" szó, és a Microsoft talán ezekkel akar majd valamit kezdeni. Ilyen például SavvySoft által kifejlesztett TurboExcel, amely az Excelben előállított adatbázisokat alakítja át Linux alatt is kezelhető formátumra.

A SavvySoft már számos olyan levelet kapott a Microsofttól, amelyben az óriáscég arra kérte őket, hogy változtassák meg a termékük nevét. Lee Ann Chen, a SavvySoft marketingvezetője a Cnetnek elmondta, hogy szerintük a Microsoftnak igazából nem a védjegyekkel van gondja, hanem azzal, hogy a Linuxon is elérhetővé teszik a fájljait. Drake tagadta, hogy erről lenne szó.

Perre mentek

A Microsoft egyébként számos népszerű termékének, például az Office-nak és a Wordnek a nevét sem védte le, viszont védjegybitorlás miatt többször is perelt már, például a Linspire vállalatnak két évig tartó huzavona után húszmillió dollárt fizetett azért, hogy a megtévesztő Lindows helyett más néven dobja piacra linuxos operációs rendszerét.