Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az FBI Budapestről indulna a fájlcserélők ellen

2004.10.15. 10:15
Az Egyesült Államokban a szórakoztatóipar elszántan küzd a szerzői jogok hatékonyabb érvényesítése, illetve a kalózmásolók kemény büntetése mellett, de a bíróságokon és az amerikai kongresszusban eddig nem értek el jelentős sikereket. Most azonban új szövetségest szereztek John "Halálosztó" Ashcroft amerikai igazságügyi miniszter személyében, aki a terrorizmustól kezdve egészen a pornográfiáig sok minden ellen hirdetett már hadjáratot. A nemzetközi akciókban hazánk is komoly szerepet kaphat.
Az amerikai igazságügyi minisztérium egyik legfontosabb célja, hogy leszámoljon a kalózmásolókkal, ezért minden eddiginél nagyobb támadást indít ellenük, jelentette be John Ashcroft, a tárca vezetője. A jövőben az FBI még több emberrel vesz részt az akciókban, valamint továbbképzik a nyomozásokban eljáró ügyészeket és rendőröket is.

A miniszter szerint az amerikai gazdaság évente kétszázötven milliárd dollárt veszít a szerzői jogokat, védjegyeket és szabadalmaket megsértő bűnözők miatt, ezért a hadjárat az ország számára létfontosságú.

Pesti szál

Aschroft és csapata ráadásul nemcsak saját hazájában szeretne a fájlcserélők merevlemezein turkálni, hanem világszerte mindenütt. Az Egyesült Államok hongkongi és budapesti nagykövetségén szövetségi nyomozókat állomásoztatnának, mert így könnyebben felvehetik a kapcsolatot a környező országok hatóságaival, és gyorsabban felgöngyölíthetik az ügyeket. Az amerikai igazságügyi minisztérium a bűnözők kiadatásáról is nemzetközi megállapodásokat kötne.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI egyébként 2000 márciusában Budapesten nyitotta meg az első olyan külföldi hivatalát, ahol az amerikai nyomozóknak magyar kollégáikhoz hasonló jogosítványaik vannak, például a felfegyverzett FBI-ügynököknek jogukban áll gyanúsítottakat letartóztatni, magyar kollégáikkal együttműködve.

Az FBI hazánkban már bemutatkozott idén áprilisban, amikor a magyar rendőrséggel közösen a BME Kármán Tódor Kollégiumában razziázott. Mint azt korábban megírtuk, a nemzetközi akcióban a Fairlight nevű, fizetős warezszervereket üzemeltető és kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatot számolták fel.

Örülnek a kiadók

"Még egyetlen kormány sem tett ilyen átfogó intézkedést annak érdekében, hogy megvédje Amerika ajándékát a világnak, a kreativitásunkat" - mondta Mitch Bainwol, az amerikai lemezkiadók szövetségének a vezérigazgatója, az egekig magasztalva az igazságügyi minisztérium terveit, amit a filmgyártók is örömmel támogatnak.