Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Online hirdetésekben köröz az FBI

2002.12.13. 10:52
Az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI) szerdán bejelentette, hogy a Terra Lycos portál közreműködésével hamarosan internetes hajtóvadászatot indítanak egy bostoni bandavezér elfogására.
Az egyedülálló kísérlet támogatására a Terra Lycos ingyenesen bocsátja rendelkezésre hirdetési felületeit. A bannerekben megjelenik majd az FBI tíz legkeresettebb bűnözője (ten most wanted fugitives) közé tartozó James "Whitey" Bulger fényképe, és a nyomravezetőnek felajánlott egymillió dolláros díjról szóló felhívás.

Bulger fényképe az FBI Most Wanted oldalán is előkelő helyen szerepel, rögtön a 25 millió dollárt "érő" Oszama Bin Laden terroristavezér alatt. A Bulger-féle bannerkampányt megelőzően az FBI kizárólag a saját oldalán biztosított információt a körözött bűnözőkről.

Gyilok, zsarolás, pénzmosás

Az FBI közleménye szerint James Bulger a Boston környéki szervezett bűnözői csoportok egyik kiemelkedő figurája. Körözést a korai 70-es évektől a 80-as évek közepéig történt számos gyilkosságban játszott szerepe miatt adtak ki ellene. Keresik még ezen kívül kábítószer-kereskedelem, zsarolás, pénzmosás és más alvilági üzelmek miatt.

Az FBI szerint az internetes kezdeményezés révén világméretű hajsza kezdődhet az 1995 óta szökésben levő Bulger ellen. A pop-up ablakban megjelenő körözés a Lycoson angolul, a Terra.com oldalain spanyolul jelenik meg. A Lycos októberben a világ ötödik leglátogatottabb weboldala volt 37 millió egyedi felhasználóval, jelentette a Nielsen/NetRatings.

Komoly eszközzé válik

Az ingyenes internetes megjelenés komoly eszközzé válhat a bűnüldöző szervek kezében, hiszen az internet már most is pótolhatatlan segítség a nyomozásokban. A hatóságok például rutinszerűen ellenőrzik a gyanúsítottak internet szolgáltatójánál keletkező forgalmi összesítéseket, emlékeztet a CNet.

Ezen kívül korábban ismertté vált, hogy az FBI a billentyűleütéseket rögzítő eljárást fejlesztett ki Magic Lantern (csodalámpa) néven, amellyel a gyanúsítottak gépére behatolva bizonyítékokat gyűjthetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!