Judit
2 °C
7 °C

Fizetős szabvány a JPEG?

2002.07.21. 16:45
Szánalmas vita látszik kibontakozni a JPEG digitális képtömörítéssel kapcsolatban, miután egy texasi cég közölte: az okiratok szerint tulajdonába került szabadalmi joga. Mit mond erre a JPEG csoport, amely kidolgozta a tömörítést?
A Forgent Networks közleményben tudatta: leánycége, a Compresion Labs rendelkezik a JPEG nevű "színes és fekete-fehér képek tömörítésére alkalmas mechanizmus" szabadalmi jogával, az amerikai szabadalmi hivatal 4,698,672-es számú leírása alapján.

A Forgent egyúttal közölte, elkészült licenszelési tervezete, amelynek keretei között a digitális fényképezőgépek gyártói, illetve a képszerkesztő szoftverek és internetböngészők fejlesztői fizetnek majd nekik a szabvány használata után.

Távoli feltalálók

A JPEG egyolyan digitális képtömörítési eljárás, amely a kép minőségének rovására tömörít egyre jobban. A tömörítési eljárást az Independent Joint Photographic Experts Group (Idependent JPEG Group, IJG) dolgozta ki.

Munkájuk nyomán 1990 augusztusában az ISO képfájlformátumként vette szabványai közé a JPEG-et. A formátumot kezelő első szoftverek 1991 októberében jelentek meg. Bár a JPEG-et nem védi szabadalom, az évek során több szabadalmat is kiadtak különböző extra újításokkal kapcsolatban - a hozzájuk kötődő jogok miatt ezek egyike sem terjedt el.

Az IJG egyelőre nem kommentálta a Forgent bejelentését. A texasi vállalat a szakértők szerint vesztébe rohan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?