Tekla
9 °C
20 °C

Fizetős szabvány a JPEG?

2002.07.21. 16:45
Szánalmas vita látszik kibontakozni a JPEG digitális képtömörítéssel kapcsolatban, miután egy texasi cég közölte: az okiratok szerint tulajdonába került szabadalmi joga. Mit mond erre a JPEG csoport, amely kidolgozta a tömörítést?
A Forgent Networks közleményben tudatta: leánycége, a Compresion Labs rendelkezik a JPEG nevű "színes és fekete-fehér képek tömörítésére alkalmas mechanizmus" szabadalmi jogával, az amerikai szabadalmi hivatal 4,698,672-es számú leírása alapján.

A Forgent egyúttal közölte, elkészült licenszelési tervezete, amelynek keretei között a digitális fényképezőgépek gyártói, illetve a képszerkesztő szoftverek és internetböngészők fejlesztői fizetnek majd nekik a szabvány használata után.

Távoli feltalálók

A JPEG egyolyan digitális képtömörítési eljárás, amely a kép minőségének rovására tömörít egyre jobban. A tömörítési eljárást az Independent Joint Photographic Experts Group (Idependent JPEG Group, IJG) dolgozta ki.

Munkájuk nyomán 1990 augusztusában az ISO képfájlformátumként vette szabványai közé a JPEG-et. A formátumot kezelő első szoftverek 1991 októberében jelentek meg. Bár a JPEG-et nem védi szabadalom, az évek során több szabadalmat is kiadtak különböző extra újításokkal kapcsolatban - a hozzájuk kötődő jogok miatt ezek egyike sem terjedt el.

Az IJG egyelőre nem kommentálta a Forgent bejelentését. A texasi vállalat a szakértők szerint vesztébe rohan.