Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kigyúrt hackereket akar az FBI

2002.09.04. 16:46
Bár az amerikai szövetségi nyomozóirodának igen nagy szüksége lenne tapasztalt számítógépes szakértőkre, az igazi profikat mégsem alkalmazhatja. A felvételi követelmények ugyanis túl szigorúak, a hackerek pedig nem eléggé sportosak, sőt néha nem is teljesen feddhetetlen előéletűek.
Minden számítógépes konferencián megjelennek jólfésült, gyanúsan tiszta cipőjű emberek, általában azért, hogy emlékeztessék a hackereket: a bűnüldözés élénken érdeklődik tevékenységük iránt. Sokszor azonban éppen hogy munkaerőre vadásznak az összegyűlt komputerszakértők között, írta a Wired. A lelkes jelentkezőket viszont gyakran elutasítják, mondván: tudásuk alapján ugyan különleges ügynöknek lehetne minősíteni őket, de túl idősek vagy túl fiatalok, fizikai állóképességük gyenge, és előéletük sem makulátlan.

Magas követelmények

Mike Sweeny, a PacketAttack.com biztonságtechnikai oldal üzemeltetője a tavaly szeptember 11. után feltámadt patriotizmusától hajtva fel akarta ajánlani szolgálatait és húsz éves tapasztalatát az FBI-nak. A felvételi követelmények azonban elrettentették, ugyanis az FBI felsőfokú végzettséget, kiváló fizikai állóképességet és feddhetetlen erkölcsi előéletet vár el a reménybeli munkaerőtől, ráadásul csak 37 évesnél fiatalabbak jelentkezhetnek.

"Figyelemre sem méltatnak, hacsak nem tudsz egy M16-ossal végirohanni a gyakorlópályán anélkül, hogy lelőnéd magad. A legtöbb fickó, akit ismerek, legfeljebb annyi testmozgást végez, hogy egyszerre cipel egy kétliteres kólát, egy csipogót és egy mobiltelefont" - panaszkodott Sweeny.

Sötét oldal

Sokan, akik eléggé képzettek ahhoz, hogy hasznára válhassanak az irodának, erkölcsi aggályok miatt nem felelnek meg. "Ahhoz, hogy valaki jó komputerbiztonsági szakemberré válhasson, úgy kell gondolkodia, mint egy feketekalapos és meg kell értenie a sötét oldal eszközeit és módszereit." - fejtette ki az okokat Sweeny.

Egy másik szakértő, Rob Rosenberger szerint az FBI nem is ad számítógépes feladatot annak, aki korábban legalább öt évig nem végzett más típusú nyomozati munkát. "Szerintük mielőtt számítógép segítségével üldözhetnéd a bűnözőket, először pisztollyal kell kergetni őket."

Szükségállapot

Az FBI tudatában van annak, és el is ismeri, hogy számítógépes rendszereire igencsak ráférne a karbantartás. A hivatal nemrégiben 76 millió dollárt igényelt csak azért, hogy rendbeszedhesse adatbázisát: az irattárolókban heverő nagyjából egymilliárd iratnak legalább egy részét elektronikus, kereshető formába szeretnék konvertálni.

További 730 millió dollárt igényeltek a költségvetésben eredetileg szereplő 400 millión felül a Trilogy Projectnek nevezett fejlesztési tervre. Ennek keretében teljesen felújítanák az FBI számítógépes rendszerét. A projektet azért nevezték el Trilogy-nak, azaz trilógiának, mert a hivatal már harmadszor rugaszkodik neki, hogy használható informatikai rendszert hozzon létre.