Erik, Alexandra
EUR 386,14 Ft
USD 365,83 Ft
11 °C
23 °C

Félmilliós büntetés fórumos anyázásért

2002.03.04. 21:03
Egy amerikai internetezőt 450 ezer dollárra büntettek meg, amiért sértő megjegyzéseket tett egy informatikai vállalatra egy online fórumon.
Jay és Néma Bob (remélhetőleg) utolsó szélesvásznú megjelenése egészestés performanciát szentelt annak, milyen szar érzés, ha valakit névtelenül fikáznak az interneten. A bosszúból megrugdosott tizenévesek mellé került múlt héten Dan Whatley, aki a Xybernaut vezetőségére tett alázó megjegyzéseket egy fórumon, cserébe a cég közel félmillió dollárt fog bevasalni rajta.

Derült égből rágalmazási per

Whatley múlt héten értesült a tényről, hogy elvesztett egy rágalmazási pert a hordozható számítógépeket gyártó Xybernauttal szemben, s ezért 450 ezer dollárral fog megfizetni. A férfi korábban nem hallott a perről, amelyen így jelen sem volt, s a kipostázott bírói ítélet is totálisan téves és torz információk dokumentálatlan halmazára épül.

Stephen Murphy, a Xybernaut ügyvédje úgy tudta, kipostázták az idézést, amit Whatley nem kapott meg, s így az alperes meghallgatása nélkül osztották le rá a büntetést csuklóból. A bírói indoklás szerint többek között azért marasztalták el, mert a vállalat vezetőjét és testvére esetében a "legbénább menedzsment, akiket valaha láttam" frázist és a "hazug" kifejezést használta dan7 nickjével.

Divatba jönnek a fórumperek

A netes szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation ügyvéde szerint egyre gyakoribbak a fórumokban elszabadult indulatok miatt pert indító cégek, gyakorlatilag hetente fut be egy ilyen ügyfél. Általában gyengén szereplő vállalatok vezetői perelnek, akik el akarják hallgattatni a kritikusaikat.

Ezeknek a kereseteknek általában töredékük jut el bíróságig. Szakértők szerint legtöbbször a válallatok a vádak ejtéséért cserébe online bocsánatkérést várnak a fórumozótól, és megkérik, többet ilyet ne csináljon már.

Ez történt tavaly egy háromgyerekes houstoni anyával, akit többekkel közösen perelt be a "tisztességtelennek" minősített, tyúktojások rákgyógyszerré génkezelésével próbálkozó floridai Viragen biotech-minivállalat. A 15 éve egyszer sem nyereséges Viragent a brókernő először elhajtotta a vérbe, mondván ő 1995 óta írja meg véleményét fórumokban, és nem kér elnézést. A per közeledtével azonban, az esetleges komplikációktól tartva végül mégis elnézést kért a cégtől kijelentéséért, a vállalati ügyvéd szavait bemásolva.

Szólásszabadság vagy mi

Bár az utóbbi években több bírósági döntés született a fórumozók szólásszabadságát igazolva Amerikában, a perek egyre gyakoribbak. Tizenkilenc szövetségi államban törvénnyel védik az internetezők véleményét, pénzalappal támogatják a letámadott júzerek perköltségeit.

Egy februári kereset kiértékelésekor a szövetségi bíság megállapította, a fórumos beszólásra nem húzható a rágalmazás vétsége, csak ha nem véleményként, hanem konkrét tényként állításként jelenik meg. Elbukni olyan fórumozók szoktak, akik például náciknak végzett orvosi kisérletekkel vádolnak meg vezetőket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét