Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Felszámolták a Bluefish-t

2008.04.16. 13:20
Egymilliárdos adótartozása volt, mégsem az APEH kezdeményezte a Bluefish felszámolását. A bolt zárva, a telefonokat nem veszik fel, az ügyfelek a felszámolóhoz fordulhatnak problémáikkal.

Olvasónktól kaptuk a hírt, hogy bezárt a Bluefish. Megpróbálta elérni a cég budapesti üzletét, ott azonban nem vették fel a telefont. Később a franchise-partnereknél érdeklődött, akik azt állították, a boltot bezárta az APEH.

Több hitelező

Megpróbáltunk érdeklődni a Bluefishnél, de a telefon mindig foglaltat jelzett, az üzletet bezárták. Dr. Várszegi György, az APEH főosztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a Bluefisht nem egyszerűen bezárták, hanem felszámolták. A cég 2007. február 15-e óta állt felszámolás alatt, amit az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. végzett, akinek kérdése van a garanciális ügyintézéssel kapcsolatban, náluk érdeklődhet.

Az APEH kiemelt tartozóinak listáján egymilliárd forintnál is nagyobb tartozásával a Bluefish a negyedik helyet foglalta el, de Várszegi György szerint nem az APEH, hanem egy másik hitelező kezdeményezte több mint egy évvel ezelőtt a cég felszámolását, amit az illetékes bíróság jogosnak ítélt meg, és kiadott egy felszámolási közleményt. Ebből a vásárlók talán semmit sem vettek észre, hiszen a raktárkészlet kiárusítása zavartalanul folyhatott a csődbiztos felügyelete alatt, mert a csődtörvény nem követeli meg az ügyfelek tájékoztatását.

Arról nem kaptunk felvilágosítást, hogy a Bluefish-nek milyen APEH-tartozása volt, de úgy tudjuk, elsősorban az ÁFA-befizetésekkel volt probléma. Az viszont látszik, hogy az adóhivatal mostanában komolyabban ellenőrzi az informatikai cégeket: februárban a Mistralra szállt rá a hivatal, az üzlet azóta is zárva van.

Szabványos volt

A Bluefisht 2001 júniusában alapították magánszemélyek, a cég tájékoztatása szerint az alapítás évében 300 millió forintos, egy évvel később egymilliárdos forgalmat értek el. Az utolsó adat a 2004-es évre vonatkozik, amire 3,5 milliárdos bevétellel kalkulált a társaság, ezzel a Bluefish a legnagyobb kiskereskedelmi vállalatok közé került.

A cég részt vett a Sulinet Expressz programban, kiépítette a Big Brother 2 Róna utcai szerverközpontját, kiemelt szponzora volt a World Cyber Games magyarországi bajnokságának. 2004 szeptemberében a Bluefish megszerezte a nemzetközi ISO 9001:2000 minősítését, felszámolása előtt 11 bolt és 4 partner működött országszerte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!