Piroska
-1 °C
5 °C

Kínában betiltották a Football Manager 2005-öt

2004.12.10. 10:30
A kínai kultuszminisztérium betiltotta a Football Manager 2005 című számítógépes játékot, mert az Kínától különálló, független államként tünteti fel a vitatott hovatartozású Tajvant.

#alt#Kína a virtuális világban is kényesen őrzi szuverenitását, és könyörtelen szigorral csap le a rendetlenkedőkre. A Football Manager 2005 letöltését felajánló site-ok fenntartóit az ottani Kulturális Minisztérium 10 000 jüanos (kb. 220 000 forint) büntetéssel sújtja, azok a netkávézók pedig, amelyek nem akadályozzák meg, hogy vendégeik letöltsék a programot, 15 000 jüanos büntetésre számíthatnak. Kétszer ekkora bírság, vagy kereskedői engedélyük bevonása fenyegeti azokat, akik a szoftvert pénzért árulják.

Veszélyt szimatolnak a cenzorok

A hivatalos kínai indoklás szerint a játék, a brit Sports Interactive fejlesztése "veszélybe sodorja az ország szuverenitását és területi integritását". És bár a november 5-én kiadott FM2005-öt a cég Kínában egyáltalán nem forgalmazza, és kínai nyelvű verziót sem készített, a minisztérium fontosnak tartja, hogy a letöltéseket és a kalózmásolatok terjesztését is megakadályozza.

Skandinávok is fenyegetik a nemzet dicsőségét

A kínai Kulturális Minisztériumban egyébként a video- és komputerjátékokat külön cenzorbizottság vizsgálja. Tevékenysége során a testület betiltotta már egy svéd fejlesztő játékát, a Hearts of Iront, és a norvég gyártmányú Project IGI2: Covert Strike-ot is; előbbit - a FM2005-höz hasonlóan - Tajvan szuverén államként való szerepeltetése miatt, utóbbit pedig azért, mert kedvezőtlen színben tüntette fel a kínai hadsereget. A bizottság előszeretettel cenzúrázza az online játékokat is: a kultuszminisztérium egy korábbi közleménye szerint betiltásra vagy blokkolásra kerül minden olyan tartalmú program, amely "veszélyezteti az állambiztonságot, kárt okoz a nemzet dicsőségének, megzavarja a társadalmi rendet".

Tiltólistán az ópium és a cselekmény

Kína egyébként is lelkiismeret-furdalás nélkül tilt be bármilyen kulturális terméket, amelyet veszélyesnek talál a fennálló rendszerre: tavaly egy Hong Kong-i énekesnő dalát tették tiltólistára, mert az utalást tartalmazott az ópiumra, idén májusban pedig a Brother című gengszetrfilmet tiltották be a túl sok vér és a "negatív cselekmény" miatt.