Benedek
-5 °C
5 °C

Lopott betűtípus a Vistában?

2005.12.27. 11:15
Grafikusok azzal vádolják a Microsoftot, hogy jogtalanul használja az új Windows Vista standard írásképének betűtípusát. Nem ez volna az első alkalom, hogy betűkkel kapcsolatban szerzői jogsértéssel vádolják a szoftvercéget.

A Microsoft azt tervezi, hogy lecseréli a Windows XP "Tahoma" fontkészletét az újonnan kifejlesztett "Segoe UI"-re, amely a remények szerint jobban olvasható lcd-képernyőkön.

A Microsoft egyik vezető munkatársa, Jensen Harris programmenedzser a blogjában azt írta, a Segoe a szoftvercég fontfejlesztő részlegéből származik. Harris szerint az új betűtípus mellett szól, hogy a szkennelést is jobban bírja.

A Segoe valószínűleg meghódítja majd a világ irodáit és íróasztalait. A Windows Vista mellett ezt használja majd a Word, az Excel és a Powerpoint. Ilyen betűkben pompáznak majd az ablakok címei, a párbeszédablakok és a menük.

Zürichben bevált

A konkurens német Linotype fejlesztőcég szerint viszont a betűkészlet nem fantáziadús újítás, hanem egyszerű másolás útján keletkezett, mivelhogy azonos a "Frutiger Next" fantázianevű fontjukkal.

A két betűtípus
Forrás: hardcovermedia.com

A panaszt személtető anyagokkal is alátámasztották. Ha valaki leírja ugyanazt a mondatot a Microsoft-féle Segoe-ben, illetve a Frutiger Next-ben, nagyon kell keresni a fontok között a különbségeket. Csupán az 1-es számjegyek és a kis j-k között akad minimális eltérés.

A történet felkavarta a tipográfusok közösségét. Hiszen a Microsoftot korábban már érték korábban ilyen vádak, az Arial betűtípussal kapcsolatban. Az 1957-ben a zürichi repülőtér üzemeltetőinek megrendelésére, a biztonság és a modernitás jegyében kifejlesztett Helvetica alakult át később a Microsoft "saját" fontjává, vélték.

Hasas a kis a

A zürichi repülőtér sikere után 1970-ben a párizsi repülőtér is saját betűtípust akart. Az épületek kör alakban helyezkednek el, ezért az utasoknak különösen nehezére esett a tájékozódás. Adrian Frutiger tipográfushoz fordultak, aki különböző szimbólumokkal és betűtípusokkal kísérletezett, és végül átdolgozott egy korábbi készletet.

Ekkor jött létre a "Frutiger" betűtípus. Az új Windowsba pedig a párizsi repülőtér felirataihoz igen hasonló íráskép kerül. A tipográfusok szerint további érdekes részlet, hogy a Segoe a Frutiger alig néhány éves átdolgozásának, a Frutiger Nextnek az ikertestvére. Ezt 1997-ben a müncheni Alter Pinakothek múzeum feliratozására dolgozta ki Erik Faulhaber tipográfus, írta az N24 híroldal.

A Segoe és a Frutiger Next egyezését például a kis "a" esetében lehet kimutatni, állítja a Linotype. A régi Frutiger esetében kicsi a hasa, a felső szár pedig egy ív. Az átdolgozásban a kurzív változatnak Faulhaber nagy hasat adott, és így már kézzel írt "a"-ra hasonlít. A kurzív "a" a Segoeben ugyanilyen hassal büszkélkedik.

Nem adják a fájlokat

A jogi védelemhez viszony ennyi nem elegendő. A Microsoft ugyanis megpróbálja levédetni a feltételezett másolatot. A rajzolat helyett viszont az számít, hogyan tárolja a számítógép a fontokat. A legtöbb betűtípust matematikai ívek és formák összességeként adják meg. Azonos képhez pedig többféle formula is tartozhat.

A Linotype igazának bizonyításához így nem elegendő, hogy a Segoe annyira hasonlít a Frutiger Next-hez. Az a perdöntő, hogy a betűtípus műszakilag hogyan keletkezett. Aggályosnak csak az minősülne, ha az adatfájlokat másolták volna le.

Kisebb problémát jelent, ha a betűket beszkennelték és újrafestették, új adatokat létrehozva ezzel. A vita eldöntéséhez, és a Segoe születési körülményeinek bizonyítására szükség volna az eredeti elektronikus adatokra. Ezeket viszont a Microsoft nem adja ki.