Franciaország az Apple-re támad

2006.03.22. 12:40
A francia alsóház arról döntött, hogy a legális zeneletöltőkön minden lejátszó számára kezelhető formátumban kell tárolni a dalokat.

A francia alsóház kiadott egy másolásvédelmi törvénytervezetet, ami arra kényszeríti a vállalatokat, hogy a legálisan letöltött dalokat bármelyik mp3-lejátszó képes legyen kezelni.

Nekimegy

A francia alsóház döntése olyan óriásoknak megy neki, mint a Microsoft vagy az Apple: ez utóbbi iTunes zeneletöltő-szolgáltatása piacvezető, de első nekifutásra csak a társaság mp3-lejátszóval, az iPodokkal lehet meghallgatni a letöltött dalokat.

Az Apple és a Microsoft is másolásvédelmi eljárást használ, hogy megelőzze a kalózkodást, igaz, erre szükség is volt, hiszen csak a megfelelő biztonság tudta meggyőzni a zenestúdiókat arról, hogy érdemes belevágniuk az online bizniszbe. A baj az, hogy a konkurens másolásvédelemmel ellátott dalokat nem játszák le például az iPodok sem.

A mostani törvénytervezetet ugyan szigorú büntetéssel fenyegeti azokat, akik illegálisan másolgatják a zenéket, filmeket, a zene- és filmipar azonban sokkal keményebb fellépésért lobbizott, ráadásul az alsóház döntése nehezebb helyzetbe hozta az Apple-t és a Microsoftot is: a két óriásnak olyan formátumban kell elérhetővé tennie dalait, hogy azt bármelyik mp3-lejátszó képes legyen kezelni, különben a francia bírósággal találják szembe magukat.

Saját formátum

Az Apple például a saját tömörített formátumát, az aac-t támogatja, így az iTunes-ról letöltött dalok is ilyen kiterjesztéssel érkeznek. Ezzel nincs is baj egészen addig, amíg tönkre nem megy a felhasználó iPodja, és a sokezer euróért letöltött dalokat fel nem akarja másolni egy új mp3-lejátszóra, egy olyanra, amit nem az Apple gyárt. Az aac ugyanis az mp3-mal szemben nem egy általánosan elfogadott formátum, ahogy a Microsoft Windows Media sem az.

Emanuele Massimo, az Apple hazai vezetője az Indexnek elmondta, hogy bár valóban aac-formátumban tárolják a zenéket az iTunes-on, a kódolást a felhasználó szabadon alakíthatja, a dalokat kiírhatja cd-re, vagy átkonvertálhatja mp3-ba is akár.

A franciák mindenesetre szeretnék, ha egész Európában átvennék a szabályozást.  • Tippek
  • Hírek