Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Korhatárosak lesznek az erőszakos játékszoftverek

2002.05.08. 16:24
Egy kaliforniai képviselő olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, mely szülői hozzájárulás nélkül nem engedélyezné 17 éven aluliaknak az erőszakot, prostitúciót vagy droghasználatot ábrázoló számítógépes játékok árusítását. A játékgyártók és a terjesztők képviselői a javaslatot szükségtelennek tartják, és az alkotmány szólásszabadságról szóló bekezdése alapján még jogszerűségét is megkérdőjelezik.
A törvényjavaslatot Joe Baca kaliforniai demokrata képviselő nyújtotta be, és a képviselőház 21 tagja csatlakozott hozzá aláírásával. Olyan játékok esnének a hatálya alá, melyekben szerepel lefejezés, feldarabolás, gyilkosság, autórablás, illegális droghasználat, nemi erőszak, prostitúció, bántalmazás vagy más erőszakos bűncselekmény.

Rendőrök és idősek elleni erőszak a játékban

A javaslat bejelentésekor Baca statisztikai adatokat idézett, melyek szerint a 2 és 17 év közötti amerikai gyerekek 92 százaléka játszik számítógépes játékokkal. Azt mondta, hogy korábbi tanulmányok szerint a gyerekek könnyen azonosulhatnak a játékokban szereplő "digitális bűnözőkkel". A Grand Theft Auto III című játékban, mely hónapokig vezette az amerikai eladási listákat, például rendőrök és idősek elleni erőszak is szerepel. Ezt a játékot Ausztráliában korábban be is tiltották.

Pénzbüntetés, majd börtön

A törvény megsértéséért első alkalommal 1000, második alkalommal 5000 dollárig terjedő pénzbüntetés járna, ezután már börtönbüntetést is kiszabhatnának, pénzbüntetéssel egybekötve.

Doug Lowenstein, az Interactive Digital Software Association, azaz a játékipar kereskedelmi szövetségének elnöke azt mondta, hogy megérti az aggodalmakat, melyek a törvényjavaslat benyújtásához vezettek, de ennek ellenére azt fölöslegesnek és alkotmányellenesnek titulálta. Bill Cimino, a Circuit City Stores bolthálózat szóvivője szerint a szülők felelőssége, hogy a gyerekek milyen játékokkal játszhatnak. A cég boltjaiban egyébként már eddig is igazolniuk kellett az életkorukat azoknak, akik a megvásárolni kívánt játék korhatáránál fiatalabbaknak tűntek.

Játékvásárlás csak szülői engedéllyel

Egy szövetségi bíróság Missouri államban április 19-én már hozott egy olyan helyi határozatot, mely szülői engedélyhez köti az erőszakos jeleneteket tartalmazó játékok vásárlását. Indiana államban viszont egy hasonló törvényjavaslatot alkotmányellenesnek találtak, és elutasították azt. Az amerikai kereskedelmi kamara a médiában tapasztalható erőszakról és a kiskorúaknak ehhez való hozzájutási lehetőségeiről készít felmérést. Tavaly decemberben egy, ugyenebben a témában íródott jelentés dicsérte a gyártók önszabályozó rendszerét a játékok osztályozásával kapcsolatban, de rámutatott, hogy a terjesztés területén további szabályozásra lenne szükség.

Az április 26-i erfurti lövöldözésért, melyben egy 19 éves diák tizennyolc emberrel, majd magával is végzett, a német jogalkotók szintén a televízióban és a videojátékokban tapasztalható erőszakot tették felelőssé.