Ágnes
-1 °C
2 °C

Bill Gates megállapodással zárná a pert

2001.06.29. 15:51
A Microsoft-perben hozott másodfokú döntés új helyzetet teremtett. Miután a cég két részre osztását kimondó ítéletet megsemmisítették, Bill Gates kijelentette, hogy készen áll a peren kívüli megegyezésre. A pert indító államok képviselői azonban már gyűjtik az újabb trösztellenes vádakat. A Microsoft megrendszabályozásáért kampányolók Jackson bírót hibáztatják a döntésért, mondván, sajtónyilatkozataival csak ártott az ügynek, sőt ő okozta döntésének megsemmisítését is. A cég részvényárfolyama az ítélethirdetés után kétszázaléknyit emelkedett.
Bill Gates, a Microsoft elnöke a BBC-nek nyilatkozva leszögezte, hogy peren kívüli megállapodásra törekszik. Mint mondta, a megállapodáshoz vezető utat a fellebbviteli bíróság döntése nyitotta meg, amely megsemmisítette a szoftveróriás feldarabolását elrendelő elsőfokú ítéletet. Hiába zárul azonban megegyezéssel az amerikai per, a cég ellen továbbra is trösztellenes eljárás folyik Európában. Míg az amerikai per az operációs rendszerek és a böngészők piacát érintette, a tavaly augusztusban indított európai vizsgálat tárgya a szerverpiac.

Bill Gates
A Microsoft elnöke kijelentette, hogy nem fog versenytársaitól elnézést kérni cége üzleti magatartása miatt, annak ellenére, hogy a fellebbviteli bíróság véleménye szerint a cég visszaélt monopóliumával. Cége terveit illetően elmondta: "Véleményünk szerint a pereskedés költséges és elvonja a figyelmet, így szeretnénk egy lehetséges megállapodásról tárgyalni. A Microsoft a per folyamán végig hajlandó volt a megállapodásra."

Penfield bíró elbukta az ügyet

A Microsoft vesztét kívánók Thomas Penfield Jackson bírót hibáztatják a másodfokú döntés miatt. Szerintük a cég kettévágását kimondó ítéletet nem semmisítették volna meg, ha Jackson bíró csöndben maradt volna, és nem tett volna nyíltan Microsoft-ellenes nyilatkozatokat. "Voltaképpen a saját ítélete alól húzta ki a szőnyeget." - mondta Norm Hawker, az Amerikai Antitröszt Intézet kutatója a Wirednek.

Megugrik a részvényárfolyam

A Microsoft részvényeinek kereskedését felfüggesztették a másodfokú ítélet kihirdetése előtt, majd délután folytatódott a kereskedés, így a cég papírjai 1,57 dollárnyit emelkedtek és 72,71 dolláron zártak. A CNN-nek nyilatkozó elemzők egyetértenek abban, hogy a mostani döntés a Microsoft részvényárfolyamának rövid távú emelkedését eredményezi. A per elhúzódása azonban továbbra is rányomhatja bélyegét a cég papírjainak árfolyamára.

Új antitrösztvádak

A múlt héten Iowa és Connecticut állam főügyészei is aggodalmaikat fejezték ki a Microsoft Windows XP-vel és új, internetközpontú stratégiájával kapcsolatban, és kijelentették, hogy a per újratárgyalása esetén az elsőfokú bíróság elé tárnák ezen aggodalmaikat.

A főügyészek által problémásnak ítélt Microsoft-kezdeményezések között szerepelt az internetes funkciók (azonnali üzenés, tartalomsugárzás) beépítése az októberben megjelenő Windows XP-be, továbbá a cég márciusban bemutatott Hailstorm nevű, felhasználói azonosítókat kezelő terméke, amely szorosan együttműködik a cég operációs rendszerével.

Az ügy most visszakerül a washingtoni kerületi bíróságra, ahol sorsolással döntik el, a tizennégy bíró közül ki tárgyalja újra az ügyet. Jackson bíró ellen fegyelmi eljárás is indulhat, ám csak akkor, ha a per valamely résztvevője hivatalosan panaszt tesz ellene.