Jeromos
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Lovaggá ütik Bill Gatest

2004.01.26. 10:22
Nagy-Britannia tiszteletbeli lovagi címet adományoz Bill Gatesnek, a Microsoft elnökének, az ország vállalkozásainak fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért.
A világ leggazdagabb embere egy későbbi, "mindkét félnek alkalmas" időpontban kapja meg a címet, írta a BBC. Mivel Gates nem brit állampolgár, nem használhatja majd a "Sir" előtagot nevében, de a végére odacsaphatja a KBE betűket, ami a "Knight Commander of the British Empire", azaz a "Brit Birodalom Lovagparancsnoka" kifejezés rövidítése.

A brit külügyminisztérium közleménye szerint Gatest a vállalkozások, a foglalkoztatás, az oktatás és a non-profit szektor fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért tüntetik ki a díjjal. "Jelentős részt vállalt a szegénység csökkentésében a Brit Nemzetközösségben és a fejlődő világ egyéb területein is" - teszi hozzá a közlemény.

A külföldieknek a tiszteletbeli címeket II. Erzsébet királynő adományozza, Jack Straw külügyminiszter javaslatára.

Berners-Lee is lovag lesz

Lovagi címet kap hamarosan Tim Berners-Lee is, akit a World Wide Web feltalálójaként szoktak emlegetni. Berners-Lee Amerikában élő brit állampolgár, a lovagi címet az internet fejlesztésében és elterjesztésében végzett úttörő munkájának elismeréseként kapja. Berners-Lee jelenleg a World Wide Web Consortium elnöke.

Tiszteletbeli lovagi címet kapott korábban Alan Greenspan, amerikai jegybank elnöke, Steven Spielberg, Norman Schwarzkopf tábornok és George Bush is.