Piroska
3 °C
4 °C

Rendőrség deface-elte az istenkáromló oldalt

2002.07.11. 13:00
Öt istenkáromló weboldalt számolt fel kedden az olasz rendőrség. A két éves nyomozást lezáró akció nyomán az oldalak készítőire valószínűleg börtönbüntetés vár.
"Ezeken a címeken amellett, hogy Isten és Szűz Mária nevének említését rendkívül trágár szóhasználat előzi meg, nyíltan szexuális tartalmú képek környezetében szerepeltek a szent nevek" - áll az olasz rendőrség keddi közleményében.

Mint ismeretes, Olaszországban az istenkáromlás bűncselekménynek számít. Bár korábban már legalizálták a káromkodást, a szentségtörő tartalom publikálása vagy sugárzása ellen a rendőrség köteles fellépni.

Talján inkvizíció

a kép nem a cikk szereplőit ábrázoljaGiuseppe Montanaro rendőr ezredes, az akciót végrehajtó csoport vezetője elmondta, az oldalakat Olaszországban készítették és washingtoni illetve kaliforniai internetszolgáltatók szerverein helyezték el. A web készítői után 2000 óta folyt nyomozás, a rajtaütés során egy római férfit letartóztattak. Vádemelésre még nem került sor, de ha kerül, a férfi pénzbüntetésre és szabadságvesztésre számíthat.

Az oldalakról, amelyek az elmúlt két év alatt tizenkétmillió látogatót vonzottak, a szervek egy vatikáni lapból szereztek tudomást. Közleményük szerint az oldalakat azon a számítógépen keresztül törölték le, amelyről azokat feltöltötték. Az istenkáromló tartalom helyén jelenleg az akciót végrehajtó rendőri egység címere látható.

Csúsztatások, visszaélések

Az Index Mélyböngésző Szakértősejtje megállapította, hogy az olasz rendőrség közleményével szemben nem minden esetben távolította el az istenkáromló tartalmat, mivel azok a Google kereső segítségével a rendőri címert tartalmazó nyitóoldal mögötti aloldalakon érintetlen formában fellelhetőek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!