Ágnes
-1 °C
2 °C

Jöhetnek a génmanipulált termékek

2003.07.03. 09:39
Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta a génmanipulált élelmiszerekre vonatkozó új szabályozást, amely gyakorlatilag véget vet az öt évvel ezelőtt elrendelt moratóriumnak. A hírek szerint az Egyesült Államokat nem nyugtatja meg az EU lépése, a címkézést a piacvédelem burkolt formájának tartja.

A képviselők ezzel a tagállamok által már korábban jóváhagyott rendelkezésre bólintottak rá, így várhatóan ősztől kötelezővé válik az élelmiszerek csomagolásán feltüntetni, ha azok 0,9 százaléknál több biotechnikai beavatkozáson átesett alkotórészt tartalmaznak.

Az EU-moratórium azt jelentette, hogy a tagországok nem adtak ki új forgalmazási engedélyt a génmanipulált termékekre, mire a közelmúltban Washington bejelentette, hogy a kereskedelem mesterséges akadályozása miatt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) keres jogorvoslatot. Noha az EU elismeri, hogy egyelőre nincs olyan kutatási eredmény, amely szerint a génmanipulált élelmiszerek károsak az egészségre, olyan szabályozást tartott szükségesnek, amely messzemenően biztosítja a fogyasztók szabad döntését.

Az USA nem címkézne

A szabályozás a tagországok hatáskörébe utalja annak a problémának a megoldását, hogy a génmanipulált gabonák ne "fertőzzék meg" például a biogazdaságok földjét. Hírek szerint az Egyesült Államokat nem nyugtatja meg az EU lépése, a címkézést a piacvédelem burkolt formájának tartja.

Az EP zöld képviselői felszólították George Bush amerikai elnököt, hogy rendelje el ő is a kötelező címkézést, mert közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 93 százaléka az EU megoldásához hasonlót akar, és 52 százalékuk nincs meggyőződve arról, hogy a genetikailag módosított élelmiszer az egészségre ártalmatlan.