Judit
2 °C
7 °C

Lebukott a gépromboló rendszergazda

2002.12.21. 19:58
Az UBS PaineWebber befektetési tanácsadó korábbi rendszergazdája ellen szerdán emelt vádat New Jersey államügyésze. A 60 éves férfi ellen az a vád, hogy azért tette tönkre a vállalat számítógépeinek kétharmadát, hogy leessen a részvények árfolyama. A kívánt hatás elmaradt, viszont az akció miatt 20 évet is kaphat.
Az ügyészség szerint Roger Duronio több mint 3 millió dolláros kárt okozott, amikor a vállalat 1500 számítógépe közül mintegy ezret manipulált. Az általa elrejtett szoftver egy adott napon aktiválódott, és fájlokat törölt le. A gyanú szerint a céget a törlési akció előtt 10 nappal elhagyó férfi nyereségre tett volna szert, ha az akció nyomán összeomlik a UBS PaineWebber részvényeinek árfolyama.

"A pénzügyi intézmények elleni számítógépes bűncselekményt komolyan kell venni. Bár a kár korlátozott volt ebben az ügyben, más esetekben a katasztrofális következmények sem zárhatók ki" - idézte a CNet Christopher J. Christie kerületi államügyész közleményét.

Hetente törölt volna

A hétoldalas vádirat szerint Duronio a vállalat biztonságos hálózati rendszerét arra használta, hogy a 370 kirendeltség számítógépeire logikai bombákat csempésszen. A kárt okozó programok feladata az volt, hogy a rendszereken tárolt valamennyi fájlt töröljék 2002. március, április és május hónapjának minden hétfőjén, reggel fél tízkor.

A rendszergazda február 22-én lépett ki a cégtől, 10 nappal az első kijelölt időpontot megelőzően. Állítólag többször panaszkodott a fizetésére, és a cégnél neki járó prémiumok miatt.

Dugába dőlt a terv

A felmondással egyidőben határidős tőzsdei ügyletekbe kezdett, az USB PaineWebber 31800 részvényének eladására nyitott pozíciót. Az ilyen opciók csak akkor hoznak nyereséget, ha a részvény árfolyama a lejárat előtt a kitűzött ár alá esik.

Az ügyészség szerint a korábbi rendszergazda abban a hiszemben volt, hogy ha összeomlik a cég számítógépes rendszere, az árfolyamok a pincébe zuhannak, és az opció március 15-i lejárta előtt nagyot kaszálhat.

De a támadás nem érte el a célját. A rendszerek leállását akkor nem hozták nyilvánosságra, és az árfolyam is jóval felette maradt a remélt szintnek. Ha bűnösnek találják Duroniot, akár 20 évi börtönt is kaphat, és 1,25 millió dolláros pénzbüntetést varrhatnak a nyakába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?