Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Lebukott a gépromboló rendszergazda

2002.12.21. 19:58
Az UBS PaineWebber befektetési tanácsadó korábbi rendszergazdája ellen szerdán emelt vádat New Jersey államügyésze. A 60 éves férfi ellen az a vád, hogy azért tette tönkre a vállalat számítógépeinek kétharmadát, hogy leessen a részvények árfolyama. A kívánt hatás elmaradt, viszont az akció miatt 20 évet is kaphat.
Az ügyészség szerint Roger Duronio több mint 3 millió dolláros kárt okozott, amikor a vállalat 1500 számítógépe közül mintegy ezret manipulált. Az általa elrejtett szoftver egy adott napon aktiválódott, és fájlokat törölt le. A gyanú szerint a céget a törlési akció előtt 10 nappal elhagyó férfi nyereségre tett volna szert, ha az akció nyomán összeomlik a UBS PaineWebber részvényeinek árfolyama.

"A pénzügyi intézmények elleni számítógépes bűncselekményt komolyan kell venni. Bár a kár korlátozott volt ebben az ügyben, más esetekben a katasztrofális következmények sem zárhatók ki" - idézte a CNet Christopher J. Christie kerületi államügyész közleményét.

Hetente törölt volna

A hétoldalas vádirat szerint Duronio a vállalat biztonságos hálózati rendszerét arra használta, hogy a 370 kirendeltség számítógépeire logikai bombákat csempésszen. A kárt okozó programok feladata az volt, hogy a rendszereken tárolt valamennyi fájlt töröljék 2002. március, április és május hónapjának minden hétfőjén, reggel fél tízkor.

A rendszergazda február 22-én lépett ki a cégtől, 10 nappal az első kijelölt időpontot megelőzően. Állítólag többször panaszkodott a fizetésére, és a cégnél neki járó prémiumok miatt.

Dugába dőlt a terv

A felmondással egyidőben határidős tőzsdei ügyletekbe kezdett, az USB PaineWebber 31800 részvényének eladására nyitott pozíciót. Az ilyen opciók csak akkor hoznak nyereséget, ha a részvény árfolyama a lejárat előtt a kitűzött ár alá esik.

Az ügyészség szerint a korábbi rendszergazda abban a hiszemben volt, hogy ha összeomlik a cég számítógépes rendszere, az árfolyamok a pincébe zuhannak, és az opció március 15-i lejárta előtt nagyot kaszálhat.

De a támadás nem érte el a célját. A rendszerek leállását akkor nem hozták nyilvánosságra, és az árfolyam is jóval felette maradt a remélt szintnek. Ha bűnösnek találják Duroniot, akár 20 évi börtönt is kaphat, és 1,25 millió dolláros pénzbüntetést varrhatnak a nyakába.