Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Elvesztette a Google a Gmail nevet Európában

2008.03.19. 11:02
Németországban már tavaly elvesztette a Google a Gmail nevet. Most addig erősködtek, míg a döntést más országokra is kiterjesztette a bíróság.

A Google lemondhat a népszerű ingyenes levelezőrendszerének használati jogáról Európa több országában, és kénytelen lesz azt ezentúl Google Mail néven futtatni - mondta ki a védjegyekkel foglalkozó EU-bíróság. A név joga a német Daniel Giersch birtokába kerül, aki G-Mail néven már 2000 óta üzemeltet levelezőszolgáltatást.

A harc a névért 2004-ben kezdődött, amikor a Google beindította a Gmailt, és levédjegyeztette a nevet az egész világon (akkoriban több per is indult ellene a védjegy miatt). Herr Giersch tavaly megnyerte a pert, de a Google fellebbezett. Arra hivatkoztak, hogy a két név nem teljesen ugyanaz, csak hasonlít (a német verzióban van egy kötőjel), a logók tipográfiája és színei élesen elütnek egymástól (fekete alapon sárga a hagyományos Google-szivárvánnyal szemben), ráadásul a németek odaírják a logó alá a szlogenjüket is: "und die Post geht richtig ab" (nagyjából: és a levél már úton is van).

Az Office for Harmonization in the Internal Market illetékesei azonban lesöpörték a Google érveit, és a Gmail nevet (és a gmail.de domént) a német cégnek adták. Így a cég nem jegyezheti be egész Európára a Gmail nevet, és kénytelen lesz több országban (Németország mellett példáuzl Angliában) a Google Mail nevet használni (a @gmail.com végződésű email-címek természetesen megmaradnak).