Judit
3 °C
7 °C

Elvesztette a Google a Gmail nevet Európában

2008.03.19. 11:02
Németországban már tavaly elvesztette a Google a Gmail nevet. Most addig erősködtek, míg a döntést más országokra is kiterjesztette a bíróság.

A Google lemondhat a népszerű ingyenes levelezőrendszerének használati jogáról Európa több országában, és kénytelen lesz azt ezentúl Google Mail néven futtatni - mondta ki a védjegyekkel foglalkozó EU-bíróság. A név joga a német Daniel Giersch birtokába kerül, aki G-Mail néven már 2000 óta üzemeltet levelezőszolgáltatást.

A harc a névért 2004-ben kezdődött, amikor a Google beindította a Gmailt, és levédjegyeztette a nevet az egész világon (akkoriban több per is indult ellene a védjegy miatt). Herr Giersch tavaly megnyerte a pert, de a Google fellebbezett. Arra hivatkoztak, hogy a két név nem teljesen ugyanaz, csak hasonlít (a német verzióban van egy kötőjel), a logók tipográfiája és színei élesen elütnek egymástól (fekete alapon sárga a hagyományos Google-szivárvánnyal szemben), ráadásul a németek odaírják a logó alá a szlogenjüket is: "und die Post geht richtig ab" (nagyjából: és a levél már úton is van).

Az Office for Harmonization in the Internal Market illetékesei azonban lesöpörték a Google érveit, és a Gmail nevet (és a gmail.de domént) a német cégnek adták. Így a cég nem jegyezheti be egész Európára a Gmail nevet, és kénytelen lesz több országban (Németország mellett példáuzl Angliában) a Google Mail nevet használni (a @gmail.com végződésű email-címek természetesen megmaradnak).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?