Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ötvenmillió eurót követelnek a Google-től linkelésért

2008.05.30. 06:40
A belga lapkiadókat tömörítő Copiepresse szervezet ötvenmillió eurót követel a Google-től, mert szerintük megsértette a szerzői jogaikat azzal, hogy a Google News hírgyűjtő oldalára kitette a lapok szalagcímeit, és a belga hírportálokra mutató linkeket.

A per 2007 elejére nyúlik vissza, ekkor nyújtotta be a panaszát a belga bíróságra a Copiepresse. Bár első pillantásra úgy tűnhet, az érintett lapok csak nyerhetnek a Google News linkjeivel, hiszen azok új olvasókat hoznak nekik, a szervezet logikája mást diktált. A hírgyűjtő linkjei rögtön az idézett cikkekre mutatnak, így aki a Google Newsról érkezik, egy oldalletöltést generál a lapnak, kihagyja a főoldalt, rovatcímlapot, és a cikkhez vezető navigációval járó reklámok megtekintését. Ez volt a Copiepresse egyik sérelme, a másik pedig az, hogy a Google News archívumában sokszor megtalálhatók voltak olyan cikkek is, amik az eredeti oldalakon fizetős tartalomként jelennek meg.

A pert meg is nyerték a lapkiadók, és a Google (pár tízezer eurós büntetés mellett) le is vette a belga lapokra mutató linkeket a hírgyűjtő oldalról, plusz - ha lúd, legyen kövér alapon - a keresőmotor találatai közül is kitiltotta az érintett lapok oldalait. Később, némi trükközés, és tárgyalás után a keresőbe visszakerültek a belga híroldalak, de a Google Newsba azóta sem.

A bíróság elé került annak a kérdése is, hogy vajon egy cikk címe tekinthető-e szerzői jogi védelmet élvező alkotásnak. A bíró végül úgy döntött, hogy ha az tükrözi a cikk írójának személyes stílusát, akkor igen. Ezek után a per most eljutott abba a fázisba, hogy a Copiepresse benyújtsa a számlát az általa képviselt kiadók bevételkiesése miatt, amit a Google News linkjei okoztak. A szervezet 32,8 és 49.2 millió euró közé teszi ezt az összeget, plusz további négymilliós büntetés kiszabását kéri a Google-re - aminek ügyvédei továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy semmilyen törvényt nem sért, és senkinek nem okoztak kárt a Google News szolgáltatása.