Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kétmillió forintért eladó a Google.hu

2002.09.18. 14:40
Kétmillió forintért kínálja eladásra a Google.hu domaint két magánszemély. A hányatott sorsú domaint korábban a Vianovo jegyezte be, a cég regisztrációját azonban információink szerint nemfizetés miatt felmondta az Interware, így jegyezhették be a domaint mostani tulajdonosai. Az amerikai Google vállalat képviselője szerint egyértelműen védjegybitorlásról van szó, ami ellen lépéseket fognak tenni.
Kétmillió forintért kínálja eladásra a Google.hu domaint két magánszemély. A domainnevet korábban a ViaNovo portál birtokolta, amely a Google kereső magyar licencével is rendelkezett. A nagyravágyó portálvállalkozást 2000 májusában elindító amerikai magyarok, Várdy Zoltán és Attila tervei azonban nem váltak be. A 125 milliós alaptőkével alapított eEurope Media által indított Vianovo 150 ezer felhasználó regisztrálását tűzte ki céljául a 2000. év végéig, amelyből novemberre ötvenezret sikerült teljesíteni. Az eEurope Media 2001 februárjában eladásra kínálta a Vianovót, a portált áprilisban a Netfórum Kft vásárolta meg.

Eladó a domain

A Google.hu domainnév regisztrációját idén februárban, információink szerint nemfizetés miatt felmondta az Interware. Megkeresésünkre a felmondás okát az Interware adatvédelmi okokra hivatkozta nem kívánta közölni. A szabaddá vált nevet márciusban jegyezte be Czinke Domonkos, az oldalon pedig hirdetést helyezett el, miszerint kétmillió forintért eladó az oldal. A két másodpercig olvasható hirdetésről a Google amerikai főoldalára ugrik az oldal.

Komoly érdeklődők

A Nic.hu adatbázisában technikai kapcsolattartóként szereplő Kőfalvi Zoltán az Index kérdésére elmondta, hogy a Google.hu domaint idén márciusban jegyezték be Czinke Domonkossal, miután az Interware felmondta a Vianovo korábbi regisztrációját. A kétmillió forintért kínált névre Kőfalvi Zoltán szerint jelentkezett pár komoly érdeklődő, cégek és magánszemélyek is, a tárgyalások jelenleg is folynak.

Védjegybitorlás

Megkérdeztük a Google vállalatot is arról, mi a véleménye a Google.hu eladásra kínálásáról, és mit szándékozik tenni az ügyben. A cég PR-főnöke, Nate Tyler emailben azt válaszolta: "A Google az ilyen helyzeteket a védjegybitorlás egyértelmű esetének tekinti, és minden esetben egyedi elbírálás után dönt az ügymenetről." A cég nemcsak jogi úton szerezheti meg a domaint, ügyét a szellemi tulajdonügyekkel foglalkozó hivatal, a WIPO domainügyi választottbírósága elé is viheti.

Precedensek

A WIPO már két olyan ügyben is döntött, ahol a Google védjegybitorlás miatt kérte egy domain átadását. A választottbíróság úgy ítélte, hogy a wwwgoogle.com és a ggoogle.com esetében is jogos a Google kérése, így a domainek bejegyzőit azok átadására kötelezte. A Google számára egyébként tavaly augusztusban jegyezte be a Google.co.hu domaint egy magyar magánszemély, a domainnek azóta is az amerikai cég a tulajdonosa.

Kőfalvi Zoltán kérdésünkre elmondta, eddig külföldi megkeresés nem érkezett hozzájuk. Véleménye szerint ha nagyon kellene a Google vállalatnak nevük .hu-s verziója, akkor már rég megszerezték volna.

Senkiföldje

Toldi Lajos, a ViaNovót üzemeltető Netfórum Kft ügyvezetője az Index kérdésére elmondta, hogy a Google.hu oldal nem hozzájuk tartozik. Mint mondta, a Netfórum 2001 tavaszán csak a Vianovo portált vásárolta meg a portált létrehozó Vianovo.com Rt-től, a Google.hu oldalt nem, és a Google kereső licencszerződését is megszüntették. Toldi Lajos úgy fogalmazott, a domaintulajdonos altal felkínált eladási áron nem kívánták megvenni a tulajdonjogot. Ennek ellenére a portálon továbbra is prominens helyen szerepel a Google keresőablaka, és az amerikai anyacég motorjával működik is.

A Google.hu tartalma
A domain név eladó ! A név hivatalos ára 2 millió forint. Tekintettel a nagy érdeklődésre, az első jelentkező - aki komoly fizetési szándékot mutat a fenti árra - indulhat a legnagyobb eséllyel a tulajdonjogért. Kapcsolatfelvétel: +36 [30] 382 8000 info@google.hu Amennyiben a böngészője nem irányítódik át 2 másodpercen belül, kövesse ezt a linket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!