Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Alkotmányellenes a görög játéktilalom

2002.09.11. 14:25
Úgy tűnik, megbukott a nemzetközi közröhej tárgyát képező görög törvény, amely az interaktív szerencsejáték visszaszorítása érdekében betiltott minden elektronikus játékot. Az első ügyet az alperes internetkávézó-tulajdonosok nyerték - a bíróság szerint azért, mert a törvény alkotmányellenes.
Mint ismert, a görög törvények szerint illegális szerencsejátéknak minősül bármilyen számítógéppel kapcsolatos játék, amennyiben nem hatósági engedéllyel működő kaszinóban működteti a polgár.

A tesszaloniki bíróság elé került tényálladék szerint a görög bűnüldöző szervek online sakkozáson illetve Counter-Strike-ozáson kapták az internetkávézó közönségét. Következésképpen a vádlottak (a tulajdonosok illetve a személyzet) az egyéni bűn súlyától függően három hónap börtön vagy/és ötezer dollárnyi bírság kiszabására számíthattak, természetesen a működési engedély haladéktalan visszavonásával együtt.

A bírák azonban szembefordultak a törvényhozással: ítéletük szerint a júliiusban elfogadott szabályozás alapján nem lehet elítélni az internetkávézó tulajdonosait, mivel a törvény voltaképpen alkotmánysértő - a precedens értékű ítélet minden ilyen jellegű keresetet érvénytelenített.

Vár a múlt

A keddi döntéssel egy időben a bíróság épülete előtt egyébként háromszáz fős demonstráció került megrendezésre, amelynek résztvevői az internetcenzúra megszüntetését követelték.

A görög gémerek cseppet sem meglepő módon elítélték a számítógépes játékokat a kaszinósok kezére játszó törvényt - szerintük ez visszanyomta az országot a hetvenes évek szintjére, amikor a rendőrség magánlakások ajtajait zúzta be, hogy a mögöttük kártyázgató embereket felelősségre vonja.

Az Európai Unión belül Görögországban a legalacsonyabb a számítógépek elterjedtsége. A görög online kultúra zászlaját eddig a netkávézók vitték, de a júzervendégek száma drámaian visszaesett július óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!