Oszkár
20 °C
29 °C

Beperelte a játékgyártót az áldozat családja

2003.11.12. 12:25
Kétszázötven millió dolláros kártérítést követel a Grand Theft Auto játékszoftver gyártójától annak a két embernek a családja, akikre két tinédzser lőtt rá nyáron, a játékban látható jelenetet utánozva. A 45 éves Aaron Hamel meghalt, a 19 éves Kimberly Bede pedig súlyosan megsérült, amikor az autójukra leadott lövések eltalálták őket a knoxville-i 40-es autópályán idén júniusban, írja a Miami Herald.
A rájuk lövöldöző féltestvéreket, 16 éves William Bucknert és a 14 éves Joshua Bucknert augusztusban határozatlan idejű börtönbüntetésre ítélte a fiatalkorúak felett ítélkező bíróság, mely emberölés, veszélyeztetés és súlyos testi sértés bűntettében találta őket vétkesnek.

Jó ötletnek tűnt

A fiúk vallomásukban elmondták, hogy a puskákat szüleik házának egyik lezárt szobájából szerezték, és úgy döntöttek, hogy vakon fognak lövöldözni az autópályán haladó kamionokra, éppúgy, mint a Grand Theft Auto III egyik részében.

A játékot fejlesztő Rockstar Games és New York-i anyacége, a Take-Two Interactive Software szerint az áldozatok családja a játék "rendkívüli szemléletessége" miatt próbálja őket felelősségre vonni. A játékot árusító Wal-Mart és a marketinget végző Sony Computer Entertainment America is alperesként szerepel az ügyben, írja a Miami Herald.

Szólásszabadság?

A Rockstar és a Take-Two október végi beadványukban azzal érvelnek a szövetségi bíróság előtt, hogy a játékban megjelenő ötleteket és elképzelések az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló első kiegészítésének védelme alá tartoznak, éppúgy, mint a játék Buckner fivérekre gyakorolt esetleges lelki hatása.

Az áldozatokat képviselő jogász elvetette az érvelést, és közölte: kérvényezni fogja a per áthelyezését az állami bíróságra, hogy Tennessee állam fogyasztóvédelmi törvényét alkalmazzák az esetre.