Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Los Angeles pereli a GTA3 készítőit

2006.01.30. 12:30
Újabb keresetet nyújtottak be a Grand Theft Auto: San Andreas videojáték fejlesztője és forgalmazója ellen, mert nem szóltak arról, hogy szexjelenet is van a játékban.

Los Angeles ügyésze, Rockard J. Delgadillo félrevezető reklámok és jogosulatlan versenyelőny megszerzése miatt keresetet nyújtott be az amerikai legfelsőbb bíróságon a Rockstar Games fejlesztőség és a Take-Two Interactive kiadó ellen. Delgadillo szerint legfőbb bűnük az, hogy a játék piacra dobásakor egy szót sem szóltak a benne lévő a szexjelenetekről. Ha a bíróság bűnösnek találja a két céget, akkor fejenként körülbelül ötezer dolláros büntetésre számíthatnak, ami roppant elenyésző ahhoz képest, hogy a játékból már sok százmillió dolláros bevételük származik.

A játék szexjeleneteit 2005 júliusában fedezték föl, és azonnal hatalmas botrány kerekedett, a játék ugyanis a tizenhét éves tinédzsereknek ajánlható kategóriába tartozott. Az amerikai Képviselőház nagy többséggel megszavazta, hogy a kereskedelmi felügyelet indítson nyomozást a Take Two játékfejlesztő ellen, a játékiparra felügyelő Entertainment Software Rating Board meg az explicit szexjelentek miatt átsorolta a legalább tizennyolc éves felnőtteknek szánt játékok közé.

A kifogásolt jelenetek alapból nem láthatók, egy külön letölthető (nem hivatalos) peccset kell telepíteni az aktiválásához. A Take-Two azonnal visszavonta a játékot a botrány kirobbanása után, és szeptemberben kiadta a szexmentes verziót, de nem volt elég gyors: egy 81 éves New York-i nagymama, aki 14 éves unokájának vette meg a játékot, félrevezetés miatt beperelte őket. Érdekes módon a játékban lévő gyilkosságot, rablást, drogterjesztést és káromkodást nem kifogásolta a hölgy.

Az eredeti pajzán verzióból egyébként 12 millió példány kelt el, amellyel körülbelül hatszázmillió dolláros bevételhez jutott a kiadó, adta hírül a CNN.