Bill vall

2002.04.23. 17:51
Százötvenöt oldalas írott vallomásának benyújtását követően a tanúk emelvényén személyesen is válaszolt az államokat képviselő szakember kérdéseire Bill Gates, a Microsoft ellen folyó antitröszt-per hétfői tárgyalási napján.
Az egykori cégalapító, bőven démonizált technocelebrity, a világ leggazdagabb embere felesége, Melinda társaságában jelent meg Colleen Kollar-Kotelly bírónő előtt. Az egybehangzó értékelések szerint a három és fél éves perben korábbi fellépésein mogorva és agresszív vitatkozónak mutatkozó Bill Gates ezúttal udvariasra és visszafogottra vette a figurát. A több órás meghallgatás témája az óriásvállalatra a versenytörvény megsértéséért kiszabandó bünti volt - közelebbről annak problémája, hogy létezhet-e a Windows operációs rendszer Office, Internet Explorer, Media Player, és Windows Messenger nélkül.

A helyszínen dolgozó médiások és bejáró vegyes szimpatizánsok (nem drukkerek) régóta várták, hogy a kilenc államot képviselő ügyvédkülönítmény főguruja, a legendás Brendan V. Sullivan keresztkérdés-keresztválasz témakörben megküzdjön Gatesszel. Ez azonban nem következett be, miután a taktikai értekezleten mégsem Sullivant, hanem a technológiai-versenyszabályozási kérdéseket jobban vágó Steven Kuneyt jelölték a feladatra.

A Windows oszthatatlan?

"A Microsoft teljes mértékben igyekszik megfelelni a bíróság határozatának. Végrehajtását azonban csak akkor vállalhatjuk, ha a jogorvoslat leírása világos és megvalósítható." - mondta Gates, majd megismételte Steve Ballmer vezérigazgató korábbi kijelentését, miszerint a felperes jelenlegi rendezési javaslatának kiszabása a Windows operációs rendszerek tömeges visszavonásához vezetne. "Ez gyakorlatilag tönkretenné Microsoftot." - vélekedett Gates.

A Microsoft aggályait ismertetve Gates elismételte, hogy jelenlegi fejlettségi fokán operációs rendszerük egységes egészet alkot, vagyis olyan szintű az integráció, hogy a felhasználó által előzetesen kért programok lehetséges összes kombinációjához egy külön operációs rendszert kellene rendelni.

Érdekes adat, hogy az összes létező kombináció egyik végpontja a teljes Microsoft-kiépítettség - tehát a javasolt jogorvoslati terv szerint a PC-gyártóknak továbbra is ajánlhatnák az Internet Explorerrel és a többiekkel teljes operációs rendszert, amely azt sejteti, hogy a többmilliárd dollárt felemésztő per végeredményben irrelevánssá válik, önmagában feloldódik, illetve a jogorvoslat csak virtualice orvosol, míg a valóságban egy kedvezményes akció mossa majd el nyomtalanul.

Klónok és erőforrások

Gates úgy vélte, hogy az a rendelkezés, amely szerint a jövőben a fejlesztők számára nagyobb részt kellene hozzáférhetővé tenniük a Windows forráskódjából, ugyancsak tönkretenné a Microsoftot, mert versenytársaik egycsapásra klónozni kezdenék a Windowst és a Microsoft programokat. Kuney felvetésére, hogy a vállalat korántsem vetette meg a klónozást, amikor a Netscape lenyomása volt a cél, a Microsoft-vezér pontosította álláspontját, miszerint a klónozásban az igazán fenyegető, hogy felhasználnák forráskódjukat.

Kuney ezután egy 1998-as emailt idézett, amelyben Gates arra szólítja fel a Microsoft vezetőit, hogy akadályozzák meg, hogy az Office dokumentumokat idegen böngészők is meg tudják jeleníteni. Gates erre úgy reagált, hogy ennek értelme elsősorban az, hogy a vállalat fejlesztői kapacitásának végessége miatt nem más vállalatok produktumaival, hanem saját termékük jobbításával kell foglalkozniuk.

Hol a határ?

Kuney és Gates ezt követően arról cseréltek eszmét, hogy pontosan milyen mélységig kellene eltávolítani például az Internet Explorer kódját a Windowsból. Gates úgy vélte, a jogorvoslati javaslat rendelkezései erre vonatkozóan nem tartalmaznak pontos utasításokat. Kuney kérdésére ugyanakkor el kellett ismernie, hogy az amerikai igazságügyi minisztériumhoz benyújtott rendezési javaslatukban azt állították, hogy már tanulmányozzák, hol is van a határvonal az operációs rendszer és egy program között.

"A rendelkezések nem tartalmaznak elegendő információt arról, hogy minek kell megfelelnünk. Semmilyen útmutatást nem kapunk erre nézve." - ismételte Gates, aki kedden ismét az emelvényre lép.  • Bérelnék
  • Bankszámla