Létezik Explorer nélküli Windows

2002.04.25. 15:48
A Microsoft antitröszt-perének jogorvoslati végjátékában, szerdán Bill Gates harmadszor jelent meg a tanúk emelvényén, ahol ismét a problematikus programok eltávolíthatóságával kapcsolatos kérdésekre válaszolt.
Gates legutóbbi bírósági fellépése az előzetesen beadott írásos vallomás szövegi elemzésével és a Windows forráskód bonthatóságának további vitatásával telt.

Mint ismert, Columbia szövetségi kerület fellebviteli bírósága versenyellenesnek találta, hogy a Microsoft integrálta operációs rendszerébe az Internet Explorert és azokat az eseteket, amikor a cég hasonlóan járt el (médialejátszás-tartalomszórás, instant üzenő alkalmazások). Az ítélet nyomán kidolgozott jogorvoslati leírást azonban a Microsoft kivihetetlennek találja, mivel véleményük szerint az integráció felbontása súlyosan veszélyeztetné az operációs rendszer működését (az Internet Explorer eltávolítása például a Súgót is használhatatlanná tenné), a más cégeknek biztosított integrációs lehetőség pedig vészesen felfedné a Windows forráskódot, vagy leküzdhetetlen mennyiségű programozási feladat elé állítaná céget.

Presszió kérdéskör

A bírósági döntéshez és annak végrehajtásához ragaszkodó államokat (Kalifornia, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Utah, és Nyugat-Virginia) képviselő Steven Kuney a tőle elvárható módon nagy nyomást gyakorolt Gatesre, aki bírósági meghallgatása második napján elismerte, hogy ha sokkal korábban szabják ki vállalatára az antitröszt-rendelkezéseket, akkor a Microsoft nem vehetette volna rá versenytársait szoftvere terjeszétére (az Apple-nek az Internet Explorert kellett terjesztenie a Maces Office-ért cserébe) és nem szoríthatott volna rá más vállalatokat szoftverfejlesztési terveik feladására (mint az Intel esetében).

A lappangó integrálatlanság

Gates harmadik meghallgatásán Kuney az XP Embeddedről kérdezett, amely az üzleti XP Professionalnek egy olyan speciális verziója, amely például ATM-ek vagy benzinkutak operációs rendszereként funkcionál, de nem tartalmaz internetböngészőt, sem más szórakoztató programot.

Kuney szerette volna tudni, hogy az XP Embedded telepíthető-e PC-re. Gates úgy vélte, hogy ez lehetséges. Elmondta továbbá, hogy nem is hallott ilyesmiről, valószínűleg azért, mert nem árusítanak Embedded licenszet PC-kre.

Webb szépít

Kuney fél órával az ülés vége előtt fejezte be a kérdezést, ezt követően a Microsoft védője, Dan Webb faggatta Gatest az XP Embeddedről, amelyet a jogorvoslati javaslat nyelvezete irányából közelítettek meg.

Gates úgy vélte, az XP Embedded nem kapcsolható a jogorvoslati javaslathoz, mint az önálló operációs rendszer mintapéldája, mivel a különböző middleware-ek abból sem távolíthatók el. Ezt követően ismét kifejtette, hogy a javaslat azt írja elő nekik, hogy a programoknak teljesítményromlás nélkül eltávolíthatónak kell lenniük - ennek megfelelniük azonban lehetetlen, ismételte Gates.

"Örülök a lehetőségnek, hogy elmondhattam a bíróságnak a sztorimat" - mondta végül Gates a gangon vakuzó riportereknek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás