Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Létezik Explorer nélküli Windows

2002.04.25. 15:48
A Microsoft antitröszt-perének jogorvoslati végjátékában, szerdán Bill Gates harmadszor jelent meg a tanúk emelvényén, ahol ismét a problematikus programok eltávolíthatóságával kapcsolatos kérdésekre válaszolt.
Gates legutóbbi bírósági fellépése az előzetesen beadott írásos vallomás szövegi elemzésével és a Windows forráskód bonthatóságának további vitatásával telt.

Mint ismert, Columbia szövetségi kerület fellebviteli bírósága versenyellenesnek találta, hogy a Microsoft integrálta operációs rendszerébe az Internet Explorert és azokat az eseteket, amikor a cég hasonlóan járt el (médialejátszás-tartalomszórás, instant üzenő alkalmazások). Az ítélet nyomán kidolgozott jogorvoslati leírást azonban a Microsoft kivihetetlennek találja, mivel véleményük szerint az integráció felbontása súlyosan veszélyeztetné az operációs rendszer működését (az Internet Explorer eltávolítása például a Súgót is használhatatlanná tenné), a más cégeknek biztosított integrációs lehetőség pedig vészesen felfedné a Windows forráskódot, vagy leküzdhetetlen mennyiségű programozási feladat elé állítaná céget.

Presszió kérdéskör

A bírósági döntéshez és annak végrehajtásához ragaszkodó államokat (Kalifornia, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Utah, és Nyugat-Virginia) képviselő Steven Kuney a tőle elvárható módon nagy nyomást gyakorolt Gatesre, aki bírósági meghallgatása második napján elismerte, hogy ha sokkal korábban szabják ki vállalatára az antitröszt-rendelkezéseket, akkor a Microsoft nem vehetette volna rá versenytársait szoftvere terjeszétére (az Apple-nek az Internet Explorert kellett terjesztenie a Maces Office-ért cserébe) és nem szoríthatott volna rá más vállalatokat szoftverfejlesztési terveik feladására (mint az Intel esetében).

A lappangó integrálatlanság

Gates harmadik meghallgatásán Kuney az XP Embeddedről kérdezett, amely az üzleti XP Professionalnek egy olyan speciális verziója, amely például ATM-ek vagy benzinkutak operációs rendszereként funkcionál, de nem tartalmaz internetböngészőt, sem más szórakoztató programot.

Kuney szerette volna tudni, hogy az XP Embedded telepíthető-e PC-re. Gates úgy vélte, hogy ez lehetséges. Elmondta továbbá, hogy nem is hallott ilyesmiről, valószínűleg azért, mert nem árusítanak Embedded licenszet PC-kre.

Webb szépít

Kuney fél órával az ülés vége előtt fejezte be a kérdezést, ezt követően a Microsoft védője, Dan Webb faggatta Gatest az XP Embeddedről, amelyet a jogorvoslati javaslat nyelvezete irányából közelítettek meg.

Gates úgy vélte, az XP Embedded nem kapcsolható a jogorvoslati javaslathoz, mint az önálló operációs rendszer mintapéldája, mivel a különböző middleware-ek abból sem távolíthatók el. Ezt követően ismét kifejtette, hogy a javaslat azt írja elő nekik, hogy a programoknak teljesítményromlás nélkül eltávolíthatónak kell lenniük - ennek megfelelniük azonban lehetetlen, ismételte Gates.

"Örülök a lehetőségnek, hogy elmondhattam a bíróságnak a sztorimat" - mondta végül Gates a gangon vakuzó riportereknek.