Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megszerezte az amerikai kormány a Google adatait

2006.03.20. 12:22
Véget ért a Google online keresőjét használó internetezők adataival kapcsolatos huzavona, egy szövetségi bíró döntése értelmében a keresőcégnek bizonyos adatokat és webcímeket át kell adnia az Egyesült Államok kormányának.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nagyon szeretne hozzáférni az internetes keresésekkel kapcsolatos információkhoz, mert a Bush-kormány ezen adatok segítségével szeretné megerősíteni az évekkel ezelőtt elfogadott gyermekvédelmi törvényt. A Google többször elutasította az együttműködést, ezért a kormány a bírósághoz fordult.

Védett adatok

Most James Ware bíró döntésének értelmében a Google kénytelen átadni ötvenezer webcímet és körülbelül ezer keresőkifejezést a kormánynak, hogy segítse a munkáját. A bíró ugyanakkor a magánszféra védelmére hivatkozva elutasította az egyes emberek keresési listáinak átadására vonatkozó kérelmet. Tavaly augusztusban még két hónap időtartamban beírt összes keresőkifejezést, valamint a kereső indexében lévő összes webcímet szerette volna elkérni az igazságügyi minisztérium, így több milliárd címhez jutott volna hozzá.

A Google védőügyvédje, Nicole Wong szerint igen fontos döntés született, és az ítélet elsősorban arról szól, hogy sem a kormányok, sem mások nem rendelkezhetnek kényük-kedvük szerint az internetes cégek által összegyűjtött adatokkal. Mint azt korábban megírtuk, a Google részint azért sem szerette volna átadni az adatokat, mert a felhasználók olykor saját adataikra is keresnek, társadalombiztosítási számukat, esetleg kártyaszámukat gépelik a keresősávba.

Védtelen gyermekek

Az Egyesült Államok kormánya 1998-ban fogadta el a COPA (Child Online Protection Act ) törvényt, amely a gyermekeket hivatott megvédeni az interneten fellelhető pornográfiától. A törvényt azonban többször alkotmányellenesnek nyilvánították, és az amerikai legfelsőbb bíróság sem fogadta el arra hivatkozva, hogy lehetetlen betartatni. A kormány azért szeretne adatokat a keresőcégektől, hogy bebizonyíthassa, milyen egyszerű pornóhoz jutni az interneten.