Állami támogatással lesz kedvezményes internet

2002.06.28. 15:33
Augusztustól állami támogatással nyújt kedvezményes internetelérési csomagokat a Matáv, a 150 forintos kedvezmény megszüntetését pedig az új csomagok megjelenéséig elhalasztja - jelentette be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteken. A bejelentéssel egyidőben a Gazdasági Versenyhivatal közölte: nem tartja indokoltnak a Matáv Rt. elleni versenyfelügyeleti eljárást az internetes hívások kedvezményének eltörlése miatt. A gyanút, hogy az ISDN2 előfizetőket csapdába ejtette volna, elhárította a távközlési vállalat. A hatósági közreműködéssel megállapított áraknak pedig nincs közük a versenyhez.
Az állami támogatásnak köszönhetően a jelenlegi piaci áraknál kedvezőbb áron nyújtja a Matáv augusztustól új internetes csomagjait, azok megjelenéséig pedig elhalasztja a jelenlegi kedvezmények megszüntetését. Az éjszakai időszakra kedvezményes internetes telefontarifát, a délutáni és hétvégi időszakra pedig két havidíjas csomagot vezet be a telefontársaság.

A Matáv és az informatikai minisztérium hetek óta egyeztetett arról, hogyan lehetne megoldani az internetes kedvezmények - a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény - eltörlésével keletkezett problémát. Mint ismeretes, a Matáv májusban jelentette be, hogy július elsejével eltörli kedvezményeit, kiváltva ezzel az internetezők felháborodását.

A minisztérium kezdeményezte, hogy a kormány és a szolgáltatók azonos nagyságrendű támogatást adjanak a kedvező internetelérési díjak kialakítása érdekében - áll a minisztérium közleményében.

15 és 40 órás csomagok

A felmérések szerint a magyar felhasználók legnagyobb hányada havonta 10 és 40 óra közötti időtartamot tölt internetezéssel, jellemzően a délutáni és késő esti órákban - áll a távközlési cég közleményében. Ezt figyelembe véve alakított ki a Matáv és a kormány két új - 15 órás és 40 órás - internetes díjcsomagot. Mindkét díjcsomag úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban érvényes: hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig (éjféltől reggel 7 óráig pedig minden nap életbe lép az új internetes éjszakai díjkedvezmény). A díjcsomagokat csak egyéni előfizetők vehetik igénybe.

A havi 15 órás csomag a kezdő és kis felhasználóknak ajánlott, napi 30 perc internetezést biztosít, ami a Matáv szerint a nemzetközi gyakorlatban megközelíti az átlagos felhasználást. A csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 1550 forint havonta, vagyis 1,72 forint percenként. A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja már az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 2000 forint lesz havonta, így összesen maximum 3500 forintért lehet havonta 15 órát internetezni egy kiterjesztett kedvezményes időszakban.

A havi 40 órás csomag a közepes felhasználóknak ajánlott, a Matáv szerint a havi 40 óra internetezés a jelenlegi átlagos magyar internethasználat felső határértéke. A csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 4000 forint havonta, vagyis 1,66 forint percenként. A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja ez esetben is az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 4500 forint havonta. A 15 és a 40 órás csomagokban az internetezés telefondíja a felére csökken a hatósági áras tarifához képest.

Kedvezményes éjszakai tarifa

A Matáv a kormánnyal közösen kidolgozva augusztus 1-jével egy új, kedvezményes éjszakai internettarifát is bevezet. Minden nap 0.00 óra és 07.00 óra között a 06-51-es behívószámon folytatott internethívások díja bruttó 0,50 forint percenként. Ez a kedvezmény a 15 órás és a 40 órás csomagok előfizetőinek is automatikusan jár. Az éjszakai kedvezményes internettarifa 85 százalékkal olcsóbb a hatósági áras tarifánál.

Nem versenyellenes a kedvezménytörlés

A versenyhivatal azonnal vizsgálódni kezdett a különböző változtatásokkal négy éve működő, utóbb Mindenkinek csomag néven ismert kedvezményes internetes hívási tarifa megszüntetésének májusi bejelentését követően, hogy kiderítse: sért-e a Matáv lépése a versenytörvényt - közölte Dr. Szántó Tibor, a hivatal Infokommunikációs Irodájának vezetője. Mint mondta: a vizsgálódás indokoltságát igazolta, hogy a hivatalhoz több bejelentés is érkezett az üggyel kapcsolatban.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az előzetes vizsgálódás során arra jutott, hogy a döntés a fogyasztók és a verseny szempontjából két főbb problémagócot képez. Az egyik az ISDN2 akció idején meghatározott időre előfizetési szerződést kötő fogyasztók helyzete a megváltozott körülmények között, a másik az árképzés kérdése.

Csapda, kijárattal

A GVH vizsgálata során arra jutott, hogy a Matáv ISDN2 akciójában két éves internetelérést vásárlók túlnyomó része abban a tudatban fogadta el a hűségkedvezményeket, hogy a kedvezményes internethívási tarifáka a helyükön maradnak. A Mindenkinek felszámolásával azonban "a Matáv Rt. éppen azon az ajánlatán változtatott, amely valószínűsíthetően a döntő motivációt hordozta a szerződéskötéssel kapcsolatban" - fogalmaz a verseny hivatal közleménye.

A határozott idejű szerződés felmondása esetén a vállalat a kedvezmények visszafizettetésével büntette volna ügyfeleit, ez azonban egy hirtelen bedrágítással olyan csapda, amely versenyfelügyeleti eljárást vonna maga után.

A Matáv közölte a versenyhivatallal: ennek elkerülésére terveik szerint lehetővé teszik, hogy ügyfeleik július folyamán, külön kérésre szeptember 1-ig, büntetés és más jogkövetkezmény nélkül felmondják ISDN2 szerződésüket. A vállalat arra is igéretet tett, hogy erről a lehetőségről tájékoztatja előfizetőit.

A versenyhivatal szerint a fenyegető versenyjogi problémát a Matáv így megfelelően orvosolja - a vállalat ezirányú lépéseit pedig figyelemmel követik.

Árhatalomváltás

Az internetes hivások kedvezménytörlést követő jelentős drágulásával kapcsolatban a GVH arra jutott, hogy a jelentős piaci hatalommal rendelkező telefonvállalatok árai szabályozottak, vagyis versenyfelügyeleti eljárás keretében nem támadhatóak.

A telefontarifák és emelésük szabályozása a kedvezmények megszüntetésének bejelentésekor - az Országgyűlési választások lezárultát követő napokban - a Miniszterelnöki Hivatal jogkörébe tartozott, utóbb az Informatikai és Hírközlési Minisztériumhoz került.  • Hírek
  • Hírek