Márk
13 °C
28 °C

Először indul nyomozás itthon DoS-támadás miatt

2004.02.16. 16:05
A Gyalogló (gyaloglo.hu) chatoldal szervereinek jutott a kétes dicsőség, hogy az első olyan szervertúlterheléses (denial of service, dos-) támadás áldozatai legyenek Magyarországon, mely miatt nyomozás indul. A rendőrség múlt hét szerdán tartott házkutatást a feltételezett elkövetőknél, akik egy konkurens csevegőszolgáltatás üzemeltetői.
Kulcsár Zoltán, a Gyaloglót üzemeltető Guards Távközlési Rt. munkatársa lapunknak elmondta: november végén vették észre, hogy túlterheléses támadások lassítják chatprogramjuk szervereit. (A Gyalogló működteti Magyarország egyik legnagyobb csevegőszolgáltatását.) Kulcsár elmondása szerint a tettesek saját chatklienssel, több helyről beléptek a Gyalogló csevegőszobáiba, amiket elárasztottak adattal, így a chat lelassult, és alkalmanként több ezer felhasználó is kiesett a rendszerből.

Csábítani próbáltak

A gyanút az terelte a Csevegő.net-re, hogy a támadások alatt megróbálták átcsábítani a felhasználókat, mondta el Kulcsár. "Védekezni nem nagyon tudtunk, így feljelentést tettünk a rendőrségen" - tette hozzá. A rendőrség még aznap, szombat éjjel elkezdett nyomozni, és múlt hét szerdán házkutatásokat is tartottak.

A nyomozók egyelőre a szakértői véleményt várják a lefoglalt számítógépekkel kapcsolatban, a rendőrség képviselője ezért még nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Az ügyben egyébként kilenc helyen tartottak házkutatást Budapesten és vidéken, és több számítógépet is lefoglaltak. Azt is megtudtuk, hogy már folyamatban van a második hasonló eljárás is, szintén szervertúlterheléses támadások miatt.

"Nevetséges vád"

Vasvári Sándor, a Csevegő.netet üzemeltető InterRemise Kft. tulajdonosa lapunknak elmondta: a rendőrök szerdán nála is házkutatást tartottak, és lefoglalták hétéves kisfia számítógépét. Vasvári szerint "nevetséges a vád", hiszen fia nem ért annyira a számítógéphez, hogy DoS-támadásokat tudjon indítani.

A cégvezető inkább úgy véli, hogy konkurenciaharc van a feljelentés hátterében, a Gyalogló chatről ugyanis elmondása szerint sokan átmentek a Csevegőre az utóbbi időben. Felvetésünkre, miszerint a rendőrök a támadásokat indító számítógépek IP-címe alapján tartották náluk a házkutatást, Vasvári elmondta: a számítógépük IP-jét "bárki használhatta", meghamisítva így a Gyalogló szerverei elleni támadás valódi forrását.

Ennek némileg ellentmond, hogy információink szerint az eljárásban a rendőrség kihallgatta a támadáshoz használt chatkliens íróját.

Két év is járhat érte

A BTK 300. paragrafusa szerint "vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő" az, aki "számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz", illetve aki "adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza".

***

A Gyalogló az Index.hu Rt. és a Velvet együttműködő partnere.