Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre kevesebb a cybertámadás

2002.11.15. 13:19
Egy brit cég tanulmánya szerint világszerte csökken a kormányzati számítógépek ellen indított (és nyilvánosságra hozott) elektronikus támadások száma. Ezen azt sem változtat, hogy mindennaposnak számítanak a vérszomjas hackerek által meghódított szövetségi rendszerekről szóló hírek.
Az USA-ban a kormányzati hálózatok elleni regisztrált támadások száma a tavalyi 386-ról 162-re csökkent az idei év első tíz hónapjában. Világszerte az elektronikus támadások száma mintegy harmadával esett vissza, az év végéig összesen 1400 esetre számítanak, szemben a tavalyi 2031 esettel.

Az internetes alkalmazásokat fejlesztő brit mi2g által készített tanulmány egy nappal azután jelent meg, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium a londoni Gary McKinnont vádolta meg katonai és NASA-hálózatok feltörésével. Ezzel egy időben az amerikai kongresszus 903 millió dolláros keretet szavazott meg a számítógépes biztonság javítására.

Csökken, mint az erőszak

"Ahogy haladunk előre a terrorizmus elleni harcban, egyre fontosabbá válik számunkra a cybertér biztosítása, hiszen az ország biztonságát az innen érkező támadások is fenyegetik" - idézi a Wired Nick Smith republikánus képviselő kijelentését, melyet közvetlenül a Cyber Security Research and Development Act elfogadása után tett.

Az mi2g számai azt mutatják, hogy nem megalapozottak ezek a kijelentések. "Ugyanis a kormányzatok ellen indított hackertámadások száma folyamatosan és ugyanúgy csökken, mint az erőszakos bűncselekményeké" - nyilatkozta egy emailben Oxblood Ruffin, a Hacktivismo online akciócsoport alapítója.

Ezen tények ellenére a politikusok kitartóan azt állítják, hogy mindenki állandó veszélyben van. Oxblood Ruffin szerint a veszélyt mindig felnagyítják, hogy ezáltal lefaraghassák a polgárjogokat, ez az a terület, ahol valóban harc folyik.

Azt támadják, ami nem kormány

A terrorizmusellenes USA Patriot Act, melyet tavaly októberben írt alá Bush amerikai elnök, még egyszerűbbé tette a szövetségi hatóságok számára, hogy emaileket, telefonbeszélgetéseket és hangüzeneteket figyeljenek meg, sőt nyomon kövessék a webes böngészés menetét. A jogszabály a jogosulatlan számítógépes hozzáférést akár öt évi börtönnel honorálja.

A kormányzati rendszerek elleni támadások számának visszaesése olyan időszakban következett be, amikor a világon növekedett az elektronikus behatolások száma. Míg tavaly egész évben 31322-ről lehetett tudni, az idén eddig már 64408 eset történt. Ez a folyamat nem meglepő Lawrence Walsh, az Information Security szaklap szerkesztője számára.

"A legtöbb mai támadást különösebb képzettség nélküli "script kiddie-k" követik el, készen letölthető eszközök használatával. Mi ösztönözné őket, hogy kormányzati rendszereknek ugorjanak neki?" - tette fel a kérdést a szakértő. Véleménye szerint sokkal jobban pénzzé tehető információk szerezhetők meg a kis és közepes vállalatok megtámadásával, például hitelkártyaszámok vagy pénzügyi adatok képében. És ezeket a hálózatokat rendszerint nem védik túl jól.

Komolytalan mintavétel

A számítógépes biztonsági szakma más képviselői inkább nem vonnak le messzemenő következtetéseket a tanulmányból. Winn Schwartau, a Pearl Harbor Dot Com című könyv szerzője megjegyezte, hogy a mi2g a jelek szerint feltétlenül csak a nyilvánosságra hozott töréseket óhajtja figyelembe venni. Viszont a kormányok egyre inkább hajlanak arra, hogy elhallgassák a világ elől a hálózataikat érő csapásokat, jelentette ki Schwartau.

Marquis Grove, a Security News Portal szerkesztője egy emailben azt írta, hogy a mi2g statisztikái fabatkát sem érnek, mert "nincsen se kristálygömbjük, se amerikai kormányzati forrásból származó információjuk."

Sőt, cyberterrorizmus sincs

Még ha a tanulmányban csak a kormányzati rendszereket ért leglátványosabb támadásokat számolják össze, ez akkor is fontos üzenetet hordoz, közölték hackerek a Wireddel. "Nem létezik olyan, hogy cyberterrorizmus, legalábbis egyelőre. És nem látom esélyét, hogy ilyesmi a közeli vagy távoli jövőben bekövetkezzék. Bár hálás téma ezzel foglalkozni, attól még puszta fikció marad" - jelentette ki egy emailben Lilac Echo, a WBGLinks biztonsági oldal tulajdonosa.