Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Négy év börtön internetes propagandáért

2002.11.08. 12:51
Négy év börtönbüntetésre ítéltek pénteken Hanoiban egy vietnami jogászt az interneten megjelentetett kormányellenes írásaiért. Le Chi Kang egyebek mellett Vietnam Kínával szembeni magatartását bírálta, mivel véleménye szerint az ország túlságosan sok engedményt tesz a "kínai imperializmusnak".
A mindössze egy napig tartó tárgyalást követően meghozott ítélet indoklása szerint a 32 éves Le Chi Kangot "a Vietnami Szocialista Köztársaság elleni propagandatevékenység" vádjával ítélték el. A tárgyalás igen szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, a tárgyalóterembe a fiatal ellenzéki szülein kívül senkit sem engedtek be.

Túl sok engedmény a kínaiaknak

Az ellenzéki fiatalembert, aki az egyetemen informatikát is hallgatott, február 21-én egy internetkávézóban vették őrizetbe a hatóságok "reakciós és felforgató irodalom" terjesztésére hivatkozva. Le Chi Kang az elmúlt időszakban más ellenzékieket méltató, illetve a hanoi kormányt bíráló írásokat jelentetett meg az interneten, elmarasztalva egyebek között Vietnam Kínával szembeni magatartását, amely ellenzéki vélemények szerint túlságosan sok engedményt tesz a "kínai imperializmusnak".

Le Chi Kang februári őrizetbe vétele ellen hevesen tiltakoztak a nemzetközi emberi jogi szervezetek, hangoztatva, hogy a letartóztatás nyilvánvalóan egy kampány része, amellyel a vietnami hatóságok megpróbálják megakadályozni az ellenzékieket gondolataik internetes terjesztésében.

Reakciós erők

A jogászt Vietnam legnagyobb internetszolgáltató cége jelentette fel, azt állítva, hogy "külföldi reakciós erőkkel" tart kapcsolatot a világhálón. Le Chi Kang az egyike annak a három vietnami ellenzékinek, akik az internetet próbálták használni gondolataik terjesztésére.

A vele szembeni szigorú fellépésből már sejthető, hogy a másik kettő - ugyancsak letartóztatásban lévő, s jelenleg tárgyalásra váró - ellenzéki értelmiségivel, Pham Son Hong orvossal, illetve Nguyen Vu Binh újságíróval is hasonló keménységgel bánik majd a hanoi igazságszolgáltatás.

A vezetők szabadon internetezhetnek

A vietnami kommunista kormány minden eszközzel igyekszik ellenőrzése alatt tartani az információk és gondolatok áramlását. Júniusban erőteljesen szigorították az internethasználat feltételeit, ami egyebek között azt jelenti, hogy a világhálót, illetve a műholdas televíziós csatornákat csak a kommunista pártapparátus, illetve a kormány vezető tisztségviselői használhatják korlátozás nélkül.

Az internetes kávéházak tulajdonosainak kötelességük ellenőrizni, hogy vendégeik milyen oldalakat nézegetnek. A Vietnamban bejegyzett honlapokat szigorúan csak a kormány engedélyével lehet működtetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!