Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Határok nélkül perelhető az internetes rágalmazás

2002.12.11. 16:15
Egy újság vagy más médium által, például az interneten terjesztett anyagban elkövezett rágalmazás miatt abban az országban lehet pert indítani, ahol az adott cikket olvassák. Nagy vonalakban ezt az ítéletet hozta az ausztrál legfelsőbb bíróság.
A kontinensnyi ország legmagasabb bírói fóruma ezzel igazat adott az ausztrál Joseph Gutnick üzletembernek. A férfi az amerikai Dow Jones&Co. kiadót, a Wall Street Journal tulajdonosát egy cikke miatt Ausztrália Victoria államában akarja bíróság elé citálni.

A kiadó egyik lapja, a hetenként megjelenő Barron's Magazine még 2000-ben jelentetett meg egy írást az ausztrál milliomos adóügyeiről. A cikket az interneten, egészen pontosan a Wall Street Journal által hostolt weboldalon keresztül terjesztették.

Az üzletember emiatt egy ausztrál bíróságon pert indított arra hivatkozva, hogy az online elérhető cikket hazájában is olvashatják, és ez őt igen kellemetlen helyzetbe hozza.

Nem a szerver helye számít

A Dow Jones két feljebbviteli fórumon nyújtott be fellebbezést a felperes mellett szóló ítéletek. A kiadó azzal érvelt, hogy a rágalmazási pereket a helyszínen kell tárgyalni, ahol az inkriminált cikket először nyilvánosságra hozták, vagyis ez esetben az USA-ban.

Az internetes publikáció ügyében a Dow Jones a szerverek tartózkodási helyét, New Jersey államot szerette volna illetékesnek elfogadni. De az ausztrál legfelsőbb bíróság jogerős ítéletében elutasította a fellebbezést.

Az ítélet nem rendelkezett arról, hogy a cikk közölt-e rágalmazó állításokat Gutnickről, vagy sem. Annak eldöntése volt most a tét, hogy hol tartható meg az ügy tárgyalása.

Megkezdődhet a perek vonulása

A számos korábbi eset példájával alátámasztott ítélet indoklása szerint a rágalmazás ott történik, ahol az érintett személyt ismerik. Ennek megfelelően az ügy tárgyalása is csak ott történhet.

Az ausztrál bíróság szerint ezek a szabályok a szóbeli kijelentések, a televízió, rádió, telefon és az internet esetében érvényesek. Szakértők most attól tartanak, hogy a vitatott internetes tartalmak miatt rágalmazási perek áradata indulhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!