Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lecsukták a Lernout & Hauspie alapítóit

2001.04.27. 12:09
Előzetes letartóztatásba helyezték és a bruges-i börtönbe zárták a belga csúcstechnológia leghíresebb képviselője, a Lernout et Hauspie vállalat két alapítóját, Jo Lernoutot és Pol Hauspiet.
A hangfelismerő technikán alapuló különböző mechanikus szerkezetek és eljárások kidolgozásában úttörőnek számító két flamand mérnök vállalata felett már nyár óta sűrűsödtek a viharfelhők, de a péntekre meghirdetett közgyűlés előestéjén robbant a bomba. A vizsgálóbíró házkutatást tartatott a két alapítónál, számos dokumentumot és Hauspie saját személyi számítógépét is elvitték, majd hosszasan kihallgatták őket Ieper (Ypres) bíróságán. Estefelé távozhattak, de alig félórára, mert már jött értük a rabszállító, és a bruges-i börtönbe vitte őket.

Kiszivárgott értesülések szerint az ügyészség szervezett csalással gyanúsítja a két vállalatalapítót, akik a flandriai Language Valley után már a világ tíz pontján hoztak létre hasonló hangfelismerési technológia fejlesztő és gyártó telepeket, és Magyarországon kezdeményezték az első kelet-közép-európai leányvállalat létrehozását.

A flamand csúcstechnológiai cég volt az első belga vállalat, amelynek részvényei forgalomba kerültek az amerikai Nasdaq tőzsdén. Talán ez lett a vesztük is. A The Wall Street Journal, az amerikai pénzügyi élet vezető szaklapja nyáron közölte az első szenzációs értesüléseket a vállalat anyagi nehézségeiről, amelyek csakhamar csalás és botrány gyanúját keltették. A két alapító eleinte azzal védekezett, hogy ők elsősorban a kutatáshoz értő fejlesztő mérnökök, és nem foglalkoztak közelebbről a vállalat pénzügyeivel. Megbízták a KPMG könyvvizsgáló céget az átvilágítással, és annak jelentéséből már a dél-koreai leányvállalatra is kiterjedő csalások derültek ki. Ekkor már a belga igazságszolgáltatás is nyomozni kezdett az ügyben.

A vállalat fizetésképtelen lett, állami biztost neveztek ki az élére. Az illető, Philippe Bodson eddig a vállalat megmentésén munkálkodott, a The Wall Street Journal Europe pénteki értesülése szerint viszont már ez a remény is szertefoszlott, és felkérték a Credit Suisse First Boston befektetési bankot, hogy vizsgálja meg a vállalat meglevő tulajdonának, pénzeszközeinek értékesítését a halmozódó adósságok kifizetésére. A Lernout et Hauspie vállalat vagyonát 25 milliárd belga frankra becslik.

A cégbíróság által összehívott közgyűlésen több mint háromezer aggódó kisrészvényes készül kérdésekkel elárasztani a vállalat vezetőit, de az alapítók már nem lehetnek ott.