Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elítélték a T-Mobile hálózatát feltörő hekkert

2006.08.30. 10:55
Nicholas Lee Jacobsen hónapokig szabadon garázdálkodott az amerikai T-Mobile számítógépes rendszerében, és még az őt üldöző titkosügynök laptopját is feltörte. Összesen egy év háziőrizetre és 10 000 dolláros bírságra ítélték.

Elítélte egy Los Angeles-i bíróság a 23 éves Nicholas Lee Jacobsent, aki 2004-ben hónapokig garázdálkodott a T-Mobile számítógépes hálózatában anélkül, hogy lebukott volna, írta a BBC. Jacobsen viszonylag olcsón megúszta: a bíróság 10 000 dolláros (kétmillió forint) pénzbüntetésre és egyéves háziőrizetre ítélte.

A hatályos törvények értelmében a védett számítógépes rendszerekbe behatolókat akár ötéves börtönbüntetésre és negyedmillió dolláros bírságra is ítélhetik.

Atyai jó tanács

"Amit tett, igen veszélyes másokra. Lehet, hogy nem volt ennek teljesen tudatában, talán mert olyan fiatal" - mondta Jacobsennek az ítélet kihirdetésekor George King körzeti bíró.

A hivatásos komputerszakértő Jacobsent 2004 októberében tartóztatták le, aztán feltételesen szabadlábra helyezték, majd 2005 januárjában emeltek vádat ellene. A fiatalember hét hónapig járkált akadálytalanul az amerikai T-Mobile számítógépes rendszerében, megszerezte négyszáz mobilelőfizető társadalombiztosítási számát és egy amerikai-orosz kiadatási egyezményhez is hozzájutott.

Egyik legemlékezetesebb haditette az volt, amikor betört az üldözésében részt vevő egyik titkosügynök, Peter Cavicchia laptopjába, és onnan nyomozati anyagokat szerzett meg.

Jacobsent végül egy nagyszabású hadművelet, az Operation Firewall keretében fogták meg, amelyet eredetileg hírhedt hekkercsoportok, a Shadowcrew és a Darkprofits ellen indítottak.