Jácint
16 °C
31 °C

Többmilliárd forint maradhat
az internetelőfizetők zsebében

2002.03.07. 23:48
Az internetszolgáltatók üdvözölték a hírközlési döntőbizottság csütörtöki döntését, amely szerint nem kötelezhetőek az internetes hívások díjának beszedésére.
Az internetszolgáltatók véleménye szerint a hírközlési döntőbizottság csütörtöki elvi állásfoglalása a távközlési percdíj-megosztásról már középtávon többmilliárd forintot hagyna az internetelőfizetők zsebében - mondta Sándor Kornél az EnterNet 2001 Kft. illetékese csütörtökön, aki közölte, hogy több internetszolgáltatóval közösen egyeztetett álláspontot képvisel.

- Az első csatát a bizottság döntése lezárta, de az internetes és a távközlési szolgáltatóknak még számos kérdésben meg kell vívniuk - fogalmazott Sándor Kornél.

A szolgáltatók felhívják a figyelmet arra, hogy bár az internetes hívások díjának beszedésére nem kötelezhetőek, hálózati hozzáférési szerződést viszont kötniük kell. Remélik, hogy ezek a szerződések egyenlő felek közötti, mindkét fél számára kielégítő megállapodásként jönnek létre.

Ki fizeti a révészt?

A Matáv az erről készült első tervezetben a változatlan technikai megoldásokért az eddigieknél magasabb díjakat kér, így milliós nagyságrendű plusz költségeket szeretne bevezetni.

Az Emitelnél - szóbeli tájékoztatásuk alapján - szintén felmerültek olyan új körülmények, melyek alapján új költségek bevezetését tartják indokoltnak, ezek előfizetőnként akár 300-400 forint pluszköltséget is jelenthetnek, ami a szolgáltatók szerint elfogadhatatlan.

A szolgáltatók úgy látják: elképzelhető, hogy a telefontársaságok abból a közmondásból indulnak ki, miszerint "amit elveszítesz a réven, azt megnyerheted a vámon.".

A 150 forintos kedvezmény és az értelmező szótár

Sándor Kornél szerint a Stumpf István miniszternek feltett kérdéseiknek csak egy részére ad választ a HíF állásfoglalása. Ilyen egyelőre megválaszolatlan kérdés a Matáv 150 forintos kedvezményének státusza.

Az szolgáltatók szerint olyan tarifa-elem nem lehet átalánydíj, amely bizonyos ideig lineáris költségvonzattal bír, adott idő után viszont 100 százalékosos kedvezmény lép életbe, vagy ha igen, akkor az értelmező szótárakban némi változtatást látnak indokoltnak.