Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többmilliárd forint maradhat
az internetelőfizetők zsebében

2002.03.07. 23:48
Az internetszolgáltatók üdvözölték a hírközlési döntőbizottság csütörtöki döntését, amely szerint nem kötelezhetőek az internetes hívások díjának beszedésére.
Az internetszolgáltatók véleménye szerint a hírközlési döntőbizottság csütörtöki elvi állásfoglalása a távközlési percdíj-megosztásról már középtávon többmilliárd forintot hagyna az internetelőfizetők zsebében - mondta Sándor Kornél az EnterNet 2001 Kft. illetékese csütörtökön, aki közölte, hogy több internetszolgáltatóval közösen egyeztetett álláspontot képvisel.

- Az első csatát a bizottság döntése lezárta, de az internetes és a távközlési szolgáltatóknak még számos kérdésben meg kell vívniuk - fogalmazott Sándor Kornél.

A szolgáltatók felhívják a figyelmet arra, hogy bár az internetes hívások díjának beszedésére nem kötelezhetőek, hálózati hozzáférési szerződést viszont kötniük kell. Remélik, hogy ezek a szerződések egyenlő felek közötti, mindkét fél számára kielégítő megállapodásként jönnek létre.

Ki fizeti a révészt?

A Matáv az erről készült első tervezetben a változatlan technikai megoldásokért az eddigieknél magasabb díjakat kér, így milliós nagyságrendű plusz költségeket szeretne bevezetni.

Az Emitelnél - szóbeli tájékoztatásuk alapján - szintén felmerültek olyan új körülmények, melyek alapján új költségek bevezetését tartják indokoltnak, ezek előfizetőnként akár 300-400 forint pluszköltséget is jelenthetnek, ami a szolgáltatók szerint elfogadhatatlan.

A szolgáltatók úgy látják: elképzelhető, hogy a telefontársaságok abból a közmondásból indulnak ki, miszerint "amit elveszítesz a réven, azt megnyerheted a vámon.".

A 150 forintos kedvezmény és az értelmező szótár

Sándor Kornél szerint a Stumpf István miniszternek feltett kérdéseiknek csak egy részére ad választ a HíF állásfoglalása. Ilyen egyelőre megválaszolatlan kérdés a Matáv 150 forintos kedvezményének státusza.

Az szolgáltatók szerint olyan tarifa-elem nem lehet átalánydíj, amely bizonyos ideig lineáris költségvonzattal bír, adott idő után viszont 100 százalékosos kedvezmény lép életbe, vagy ha igen, akkor az értelmező szótárakban némi változtatást látnak indokoltnak.